Articles

sempre guanyen els mateixos

frederic porta

Sense manual d'instruccions

Una pena, adonar-nos ara que aquest noi tan apreciat venia de fàbrica sense manual d'instruccions. El compràrem per impuls, a primer cop d'ull. Coi, era un dels nostres amb la barreja global dels temps moderns, una bonica història d'amor al darrere, accent de la Terra Ferma i un nom exòtic. Per si hi mancaven ingredients, procedia d'un poble acreditat en l'argila forjadora de llegendes blaugrana i fotia gols, mancança endèmica d'aquesta fàbrica. Si haguessin estat aquests dies de penúries, la lluita fratricida entre defensors a ultrança i detractors furibunds hauria generat una batussa multitudinària on poder descarregar excedent de frustracions i adrenalina, però com que són temps de vins i roses només passem hores escalfant llengua a les barres a la salut de Bojan Krkic, fent-lo anar amunt i avall entre tones d'arguments i comparacions. No és cap geni de la pilota, ho sabem, que per això observem Messi, el tenim en un pedestal i algun dia expirarem sense haver-ne vist cap altre d'igual. Ni tampoc ha estat capaç d'arribar i moldre com els contemporanis Busquets i Pedrito, en una altra deducció demagògica de les que li han fet més nosa que servei, a aquest gendre ideal de les noves púbers catalanes. Ara que té vint anys, ara que ja es deu afaitar, el tractem amb el rigor d'un estranger de traspàs milionari, quan hauria de ser propina afortunada, sorpresa per gaudir, fruita dolça per madurar. Però aquí tot ha de ser immediat, d'ara, exagerat, extrem.

En quatre anys d'aprenentatge d'aquest ofici tan exigent, Bojan Krkic n'ha après un fotimer, i el mestre ha tingut bona cura de preservar-lo, tot i que la maldat de l'entorn ha sembrat zitzània on només hi havia desig pedagògic i coneixement exhaustiu d'aquest terreny tan minat i hostil. Enlloc podia evolucionar millor que envoltat dels sibarites companys d'aquest vestidor, a casa i en el seu idioma, però avui haurà de tocar el dos per exigències del guió, que dirien les vedets en el moment de despullar-se. Haurà de veure món, fer-se dur, esborrar l'adolescència del rostre, ser profeta parlant un idioma aliè, plantant llavors en altres terres si desitja tornar i fer que s'acabi la xerrameca. No hi ha paciència ni per als mimats. A cap de nosaltres ens agradaria veure'l transformat en un succedani de Martí Filosia del segle XXI.

UN ANY Curiosa metamorfosi, la de Rosell: cinc anys de callada oposició triomfant i un notable curs d'estrena, marcat, però, per la sorpresa d'aquest carisma descafeïnat. Ja resulta evident que li costa trobar empatia amb la massa social blaugrana. Què li falta, a Rosell, que no és capaç de trobar? Coses que no es poden comprar a la botiga, segur, intangibles com ara la naturalitat, deixar-se anar, acceptar la notorietat sense pressions... I un humà i llarg etcètera.
QUART PODER En futbol i en qualsevol altre sector, els mitjans de comunicació marquen les agendes dels dirigents. El comunicat de resposta del Madrid a les tardanes queixes de Rosell era buit com un zero. Acusar-lo d'haver comparegut pressionat pels periodistes barcelonins era una excusa barata. Els uns i els altres paren l'orella constantment a les portades i tertúlies. La llàstima és que acostumen a triar força malament els seus consiglieri, i així perden llençols de prestigi en cada bugada.
TRASPASSOS Tots plegats fan veure que la realitat és una altra, que això encara és xauxa. I no, no hi ha ni un euro enlloc. I aquest cop no acudirà papà Estat al rescat. Ni amb travesses, ni amb les apostes per internet, ni res de res. El fenomen ja és europeu. Per tant, quan es tornen bojos i reclamen tants milions per un jugador, el Barça hauria de donar als interlocutors una lliçó d'humilitat i recordar-los, per començar, que ja ha arribat a un acord amb els futbolistes que interessen. Després, imaginació i deixar de fer volar coloms, vista la crisi que travessa tothom. Tothom.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.