Carpe diem
Mestra cuinera
Mey Hofmann acaba de publicar un receptari amb unes imatges de verdures, marisc i sardines que fan salivar... És la continuació d'un primer volum dedicat a les postres, l'especialitat d'una xef que ha estat pionera a aconseguir una estrella Michelin per a un restaurant gastronòmic d'escola de restauració. La Mey cuina, ensenya, viatja, publica... Viu
El llibre de Mey Hofmann incita a clavar-li queixalada. Ja ho diu Carme Ruscalleda al pròleg: “Els receptaris de cuina il·lustrats amb fotos haurien de contenir el consell de llegir-los amb l'estómac ben satisfet”. La cuinera ha demanat a la seva col·lega que li presenti l'obra conscient que són poques les dones que es dediquen als fogons, però cap de les dues es vol significar pel gènere.
Dones a la cuina. Ruscalleda i Hofmann estan convençudes que tots, homes i dones, són dins la mateixa cursa. No cal reconeixements a banda per a cuineres, com el que aquest any ha inaugurat la revista Restaurant: “Està molt bé que ens premiïn, però és millor lluitar tots junts”, afirma Hofmann, una dona que sap de què parla perquè a la seva escola hi veu de tot. “Hi ha noies fantàstiques, amb molta creativitat i voluntat, igual que hi ha nois”. Avui en dia la tecnologia ha facilitat tant la tasca als fogons que, com diu Ferran Adrià, en el futur hi haurà tantes dones a l'alta gastronomia com elles vulguin. Potser s'acabarà per sempre l'associació cuina de casa igual a dona, cuina de restaurant igual a home.
Formar l'elit. Amb trenta anys de professió, Hofmann és una bona prova que una dona pot triomfar no només creant un restaurant d'alta gamma sinó també dirigint una escola per formar els nous professionals del futur. El menjador gastronòmic associat a la seva, a Barcelona, va aconseguir la preuada estrella Michelin el 2004, tota una fita, perquè era el primer cop que la guia en concedia una a un restaurant d'una escola de restauració. Què ha de tenir clar un aspirant a xef abans de trucar a la seva porta? “Per dedicar-te a la cuina has de tenir molt clar que estàs disposat a treballar durament i quan els altres fan festa”. Però, en els temps d'El Bulli no aspiren tots a ser cuiners-estrelles de rock? “Si s'ho pensen els has de fer entendre que primer és la disciplina, aprendre la tècnica i ser responsable. Seguir les directrius fins i tot en l'uniforme o la puntualitat. Després, la seva personalitat ja sortirà”.
El futur. Convençuda que a Catalunya la llavor de la revolució gastronòmica està assentada malgrat el tancament d'El Bulli com a restaurant, sí que li preocupa la crisi immediata (“que es nota arreu”) malgrat que el seu restaurant sigui punt de cita de noms coneguts. Sense anar més lluny, de Piqué i Shakira. Hofmann té una cuidada pastisseria creativa al Born que la il·lusiona (com el seu llibre de postres) i que funciona. Fan pastissos de noces? “Sí, i ara es porta l'estil romàntic, amb molt glacejat i molt poca espessor”.
Currículum esbalaïdor i ‘chic'. Hofmann parla cinc idiomes i té formació en arquitectura d'interiors i economia, àrees que també ajuden la gastronomia. Li encanta comprar roba parisenca (l'hem vist amb caçadores Balmain hiperchics) i viatjar sempre que pot, com ara, que és al Perú perquè ha firmat un conveni de col·laboració amb una universitat. Gràcies al seu pare té importants contactes amb Alemanya i a Milà la uneixen una filla i uns néts. Si li preguntes amb quina faceta de la seva vida es queda respon de la manera més intel·ligent: amb totes.