Articles

AMB ACCENT

Ni cas

La violència
s'ha fet carn a Palestina i fa créixer l'odi entre les comunitats

I no ho entenc pas. Ara fa un any un grup d'homes i dones d'arreu del món –la majoria de països àrabs solidaris amb els civils palestins que pateixen la repressió d'Israel en forma d'ocupació i bloqueig de territoris sobirans, però també alguns catalans del Principat i del País Valencià– eren abordats per l'exèrcit d'Israel en alta mar, en aigües internacionals, i molts d'ells assassinats a coberta. Aquells fets que van indignar mig món, que van rebre la més enèrgica condemna de la majoria d'autoritats d'Occident, són part de la memòria d'hemeroteques que mor amb sospitosa rapidesa. I, tot i que podríem dir que aquesta mena de coses passen per inconsciència o per voluntats molt ben dirigides, el que no puc entendre és com un any després, i quan centenars d'activistes d'arreu del món han aconseguit vertebrar una nova flota que vol trencar el setge humanitari a Gaza, i part d'aquesta flota està retinguda il·legalment en ports grecs, per petició expressa del govern d'Israel, la informació que n'apareix als mitjans sigui tan poqueta, i la resposta de responsables polítics, inexistent.

No vull entrar a valorar la legitimitat de l'acció, perquè penso que la té tota. Quan moltes democràcies occidentals, les mateixes Nacions Unides, han emès dictàmens evidenciant la il·legalitat del bloqueig, les violacions de drets humans comeses contra la població civil de Gaza per Israel, que hi hagi una part de la societat civil amb consciència crítica decidida a carregar amb ajut humanitari vaixells per mirar de fer-los arribar a aquests homes, dones i nens que no poden ni tan sols pescar en aigües del seu país, em sembla una notícia encoratjadora. La violència s'ha fet carn en aquests territoris, fa créixer un odi que només es podrà eradicar quan es respectin els acords avalats per la comunitat internacional, que incompleixen uns i altres –tot i que segurament uns més que d'altres–. Molts civils israelians i palestins volen viure en pau, però no són ni de bon tros la majoria per culpa de com atien l'odi des de les institucions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.