Opinió

opinió

Un poble sorprès, decebut i dolgut

“Molt a contracor acatarem i complirem aquesta sentència contra la qual no podem recórrer”

El 17 de juny passat, el TSJC va ordenar que les campanes de l'església de Sant Mori deixin de tocar després de les 12 de la nit fins a les 8 del matí.

La sentència del TSJC contra l'Ajuntament de Sant Mori m'ha deixat ben sorpresa, decebuda i dolguda. Al meu entendre ha estat una sentència imprevisible, injusta i antidemocràtica.

Durant tot el procés iniciat el 2003 pel propietari del castell de Sant Mori, la justícia ha emès resolucions sempre a favor de la posició de l'Ajuntament. La sentència del desembre del 2009 desestima la petició del propietari perquè es compleixen les ordenances municipals de sorolls i vibracions i no pot demostrar que les campanes pertorbin el descans dels hostes del castell. De llavors ençà la Generalitat ha aprovat la llei de centres de culte i el seu reglament que semblava que protegia el toc de les campanes reconeixent el seu so com a patrimoni cultural immaterial de Catalunya. Aquest fet em feia pensar que definitivament la justícia ens continuaria sent favorable i permetria a la nostra població gaudir amb el toc de campanes de dia i de nit com s'ha fet des de temps immemorials. Em resulta impossible d'entendre què ha passat exactament des de desembre del 2009 fins ara.

He llegit als diaris, i el propietari mateix ho defensa, que té un establiment de “turisme rural” o també un “hotel”. Puc afirmar que a l'Ajuntament no hi consta l'existència de cap establiment de turisme rural ni hotel en aquest edifici. El que sí hi ha és un castell palau d'alt valor patrimonial, un edifici singular a protegir declarat BCIN (bé cultural d'interès nacional), això vol dir entre altres coses que té el privilegi d'estar exempt d'impostos. O sigui, perquè ens entenguem, per una banda no paga IBI d'aquest edifici i, per l'altra, no existeix legalment cap establiment de turisme rural ni hotel, tot i que ell diu que ho utilitza com a tal. És això just? Un altre aspecte al meu entendre injust és que durant tot el procés, que sempre ha estat favorable a la posició de l'Ajuntament, ell ha pogut argumentar i defensar-se. Curiosament, després d'aquesta sentència desfavorable per a l'Ajuntament, ara no és recurrible, l'Ajuntament no pot argumentar per defensar-se.

Finalment crec que l'absoluta majoria de les persones que viuen al poble de Sant Mori desitgen i volen que les campanes continuïn sonant tant de dia com de nit. Penso que hauria de passar a davant el desig majoritari d'un poble per sobre de l'interès econòmic del propietari del castell. Crec també que la tecnologia d'aïllament de finestres podria oferir-li solucions.

Vull fer notar que la població de Sant Mori no rep cap benefici per l'existència del castell, no el podem visitar mai, no hi ha cap oferta de treball, no dóna vida al poble ni cap altre avantatge, només és un tret més del nostre estimat i interioritzat paisatge altempordanès molt admirat i fotografiat pels passavolants.

Molt a contracor acatarem i complirem aquesta sentència contra la qual no podem recórrer, ho farem perquè ens ho manen, no perquè hi estiguem d'acord.

Modesta Cucurull i Nadal és alcaldessa de Sant Mori



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.