Articles

Apunts

Opinió

¿Tenen totes les opinions el mateix valor? En aquesta època que el relativisme és la norma, n'hi ha molts que afirmen que sí, que totes les opinions tenen el mateix valor. I així, quan en una discussió s'arriba a un punt insoluble, cadascú es queda amb la seva, i tan amics. No s'ha avançat gens: no hi ha cap conclusió i per tant el debat ha estat improductiu o ha estat un passatemps.

No es pensin: donar el mateix valor a totes les opinions ja es va posar molt de moda fa una trentena d'anys a moltes universitats. Fins i tot es va encunyar el terme opinionitis per referir-se a aquesta mania de creure que en una discussió ningú té la raó, que totes les opinions són igualment vàlides.

M'han de permetre discrepar. El valor de les opinions depèn del arguments que hi hagi al darrere. I no és el mateix una opinió documentada que una altra que es fonamenta, per dir-ho d'alguna manera, en impressions i fòbies, com passa sovint en algunes tertúlies.

Naturalment, l'opinionitis és una malaltia que pertany al territori de les ciències socials. No m'imagino l'espectacle que ofereixen alguns opinaires, sobretot els especialistes en política, traslladat a l'escenari d'alguna ciència natural, com la física. És a dir, que en un debat jo no podria dir: “Newton no sabia el que s'empescava amb la llei de la gravetat. Rubalcaba, dimissió!”. O sí. Sí que ho podria dir, però llavors hauria d'aportar proves i arguments que serien examinats a fons. I si les proves fossin un resultat d'alguna dèria meva, no pateixin: ja mai més podria participar en un debat, si no fos en alguna televisió.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.