Articles

Apunts

Uniforme

El curs escolar va acabar amb la notícia que un centre públic de l'Hospitalet de Llobregat, a Barcelona, implantarà l'uniforme. La iniciativa va rebre totes les complaences de les famílies, però no de l'Ajuntament.

D'arguments a favor i en contra dels uniformes escolars, n'hi ha tants com vulguin. Uns diuen que l'uniforme elimina les diferències de classe, tot i que jo crec que, en realitat, les amaga. Les diferències de classe sempre acaben aflorant, i ho acostumen a fer de manera subtil. Jo vaig més cap a la qüestió pràctica. La bata escolar fa que la roba de carrer duri més i estalvia un munt de brutícia a la rentadora.

Els defensors de la bata o de l'uniforme diuen que és un instrument més dins d'un pla general per restituir el respecte al professorat. No dic jo que no, però crec que el respecte que mereix i necessita qualsevol docent per fer la seva feina no s'aconsegueix, només, amb un uniforme.

Desenganyem-nos: aquest respecte s'aprèn, com moltes altres actituds, a la família. Ja podem posar als nostres infants uniformes d'internat suís, ja; que si a la família no viuen un ambient de respecte envers els mestres, val més gastar els diners en una escapada al Pirineu.

Hi ha famílies –no totes, per sort– que consideren que, en educació i organització escolar, en saben tant com els mestres. Que la seva opinió val exactament el mateix. Em sap greu haver-ho de dir, però no és així. Per això han hagut de superar una nota de selectivitat força elevada i han hagut de fer uns estudis universitaris.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.