Articles

ca montes

Honorable deshonrat

Camps té més punts de ser culpable i condemnat que no d'eixir-se'n

El jutge Flors va decidir ahir que el president Camps ha d'anar a judici, acusat de suborn a mans de la trama Gürtel. El judici és inapel·lable, ja no queda cap porta on tocar, així que el president de la Generalitat haurà de seure al banc dels acusats –encara que siga de forma metafòrica, ja que circula la brama que, com que és advocat, es posarà la toga i seurà com a misser, per tal de no regalar-nos una fotografia ben esperada.  

Siga com siga, però, a la tardor veurem el president dels valencians jutjat. I tots sabem ara ja que si el jutge s'ha atrevit a donar aquest pas és perquè ha de tenir documentació molt sòlida i inapel·lable. Cap jutge no s'atreviria altrament per por de fer molt el ridícul si després d'un judici tan mediàtic el jurat desactivava l'acusació. Té més punts, doncs, el president de ser culpable que no d'eixir-se'n, amb la qual cosa no sembla que li espere cap més futur que un adéu vergonyant al palau de la plaça de Manises. El Nadal el passarà a casa si té sort. Els darrers mesos a totes les manifestacions es canta allò del “president a Picassent” –la gran presó de la ciutat–. No crec que arribe a passar, però mai no ha estat tan prop. La situació és per tant molt extraordinària.

Per tradició històrica els nostres presidents, només els tres nostres, reben el tractament de Molt Honorable. Que jo sàpiga només en els països anglòfons i en alguna pràctica diplomàtica hi ha un tractament semblant, però enlloc del món és tan marcat i excepcional com entre nosaltres. No deu ser perquè sí. En el nostre país l'honor en l'exercici del poder públic sempre havia estat un requisit indispensable i per això els càrrecs públic eren, són i se suposa que haurien de ser  dignes d'honor.

Què n'hem de fer, doncs, quan una persona amb ombres tan fortes sobre la seua honorabilitat ostenta el títol de Molt Honorable? Jo pense que Camps hauria de dimitir ara mateix per preservar la dignitat del país i per estalviar-nos de passada els tres o quatre mesos de pena i desgovern que van començar ahir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.