Articles

Rupert Murdoch i la muntanya de glaç

Al magnat de premsa Rupert Murdoch li ha passat quelcom semblant que al transatlàntic Titanic l'any 1912: ha xocat amb una muntanya de glaç. Com en aquell cas, la col·lisió amenaça d'enfonsar el seu vaixell. Les escoltes telefòniques il·legals perpetrades per alguns periodistes del grup de Murdoch han desfermat un notable escàndol al Regne Unit, que no només ha esquitxat alts funcionaris, sinó també l'establishment polític. En la cursa per obtenir exclusives informatives, difusió i beneficis, alguns mitjans de comunicació del grup Murdoch, notablement el desaparegut diari News of the World, van dur a terme operacions il·legals i van subornar membres de la policia i d'altres institucions amb la possible connivència de les autoritats polítiques.

Més enllà de reflexions moralistes sobre l'ètica periodística, alguns atribueixen l'escàndol a la cobdícia de Murdoch i al seu desig d'esdevenir un poder paral·lel dintre de l'Estat democràtic, però guanya força una hipòtesi que relaciona la situació amb el persistent classisme de la societat anglesa: els líders polítics haurien tolerat les indiscrecions del grup mediàtic de Murdoch per assegurar el seu paper de mitjancer amb les classes baixes, els consumidors de la informació i font electoral de la influència de l'elit política, representada tant pels laboristes (Blair) com pels conservadors (Cameron).

El paral·lelisme de l'escàndol anglès amb el Titanic augmenta amb el caràcter transatlàntic de l'imperi de Murdoch. Faltarà veure quins són els seus efectes a la branca nord-americana dels negocis del magnat. La cadena de televisió Fox News, propietat de Murdoch, és un dels òrgans principals dels conservadors als EUA i ha estat particularment activa en la seva oposició a l'administració Obama. Si el que ja s'anomena “el Watergate britànic” creua l'oceà, la fragilitat sobre la qual Murdoch ha bastit el seu imperi pot enfonsar encara més les seves aspiracions de poder. Unes quantes punxades de telèfons i uns quants episodis de tràfic d'influències poden representar per a Rupert Murdoch el mateix que la muntanya de glaç que va destruir el vaixell més orgullós del món.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.