Articles

la columna

La fam oblidada de Somàlia

L'atenció mundial ha descartat Somàlia perquè és un país fallit sense remei i lliurat a la seva sort

Imagineu els cossos d'una multitud que podria omplir quatre estadis com el camp del Barça. Imagineu-los morts. De fam. Això és gairebé el que passa ara mateix al camp de refugiats de Dadaa, a Somàlia (el més poblat del món).

El fenomen no és nou. Des de fa anys, organitzacions humanitàries de tot el món han estat advertint de la fam massiva que amenaçava tota la regió de la banya d'Àfrica, especialment Somàlia. El món, però, no ha prestat atenció fins que la tragèdia no ha estat complerta, i milions de persones es troben en perill de mort imminent.

Els motius de l'oblidat horror somali són ben coneguts: pèrdua de les terres de conreu deguda a l'especulació, migracions massives sota la pressió d'un violent conflicte civil, i més especulació amb els productes alimentaris bàsics.

Els principals beneficiaris de la situació no són estats ni governs, sinó corporacions sense rostre ni pàtria que només cerquen el guany immediat a costa de la vida dels dissortats habitants de la regió.

L'oblit de la tragèdia també és explicable malgrat els clams de les veus humanitàries. L'atenció mundial sembla haver descartat Somàlia en nom d'un tòpic. És un país fallit, disfuncional, sense remei i lliurat a la seva sort.

Mentre el món benestant es distreu amb els símptomes creixents de pànic per la globalització de la crisi i malda per rescatar les institucions originalment responsables del daltabaix, centenars de milers d'éssers humans moren lentament de malnutrició a la dissortada i oblidada banya d'Àfrica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.