Opinió

LA COLUMNA

Obama el breu?

L'espectre del president Jimmy Carter assetja
Barack Obama

Més d'un any abans dels comicis, l'espectre de Jimmy Carter assetja el president Barack Obama. A la premsa dels EUA, respectats comentaristes comencen a especular amb la possibilitat que el primer president de raça negra de la història del país resti en el càrrec durant un sol mandat de quatre anys, igual que Carter o que George Bush pare, i a diferència de Ronald Reagan, Bill Clinton i George W. Bush, que van ser reelegits i van romandre al poder durant vuit anys.

Les raons per la hipotètica brevetat d'Obama no cal cercar-les en les il·lusions que va despertar la seva elecció el 2008, ni en la popularitat que manté, ni en el prestigi que va guanyar amb l'eliminació d'Ussama Ben Laden, l'artífex dels atacs de l'11-S del 2001. El previst declivi electoral d'Obama es deu a l'aparent incapacitat de la seva administració per trobar una sortida a la crisi que pateix la que encara és la primera potència del planeta. Al president i al seu equip se'ls retreu que van embarcar els EUA en un costós programa d'estímuls per a la recuperació que no ha donat resultats, i que van posar l'èmfasi en una ràpida recuperació econòmica que no s'ha produït. A més, els adversaris del president, no només el Tea Party, sinó també els republicans moderats, li retreuen que és massa intel·lectual i pren una excessiva distància dels problemes. Els crítics sostenen que Obama ha enfonsat els EUA en un malestar com el que va definir els anys de Carter (1976-1980) i que s'afegeix a la síndrome de declivi nacional motivada per l'ascensió d'altres potències, notablement la Xina.

Veure la seva presidència limitada a un únic mandat decebria les aspiracions d'Obama de liderar un canvi històric i esdevenir un gran president com el seu model Abraham Lincoln, a més de frustrar les esperances que el van conduir a la Casa Blanca. Encara resta molt de temps per capgirar els pronòstics pessimistes, però l'espectre de Carter es pot revelar pertinaç.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.