Opinió

Apunts

Secret

Com hauran comprovat els lectors d'aquest diari, cada cop que alguna agència de qualificació (Standard & Poor's, Fitch i Moody's) rebaixa el valor del deute sobirà d'algun país, les borses tremolen. Bé, algun cop també toca tremolar a les agències, com quan Standard & Poor's va tenir l'ocurrència de depreciar el deute dels Estats Units.

Davant aquesta nefasta influència (nefasta quan hi ha crisi; quan les coses van bé ningú no piula), la Comissió Europea estudia una resposta exemplar, que consistiria a prohibir a les agències la publicació de les seves notes sobre els països dèbils de la Unió. Magnífic: com que una valoració perjudica els negocis, la censurem.

Jo també tinc un suggeriment a fer a la Comissió: com que les notícies econòmiques que publiquem els diaris generen desconfiança i retarden la sortida de la crisi, cal prohibir-ne la difusió.

El que hauria de demanar la Comissió és una revisió de les normes que utilitzen les agències per avaluar els valors que es negocien als mercats. Unes normes que deuen dependre de la persona que les aplica: després del fiasco per excés de confiança en la valoració de Lehman Brothers, el detonant de la crisi actual, les agències han passat a l'altre extrem i no en deixen passar ni una.

Les lleis espanyoles obliguen els inversors en fons que contractin els valors amb les millors qualificacions. Si aquesta informació no es difon, com es complirà la llei? A menys que les qualificacions siguin només per a ulls selectes. Alt secret. De més grosses en veurem.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.