Opinió

Apunts

Brometes

Jo ja ho entenc, ja. El senyor Gregorio Peces-Barba, un dels redactors de la Constitució, volia fer unes bromes entre gent de l'advocacia. Va triar la gran ribotada al tercer Estatut, per exemple? Doncs no. Va preferir un tema innocent, com és la suposada necessitat de bombardejar Catalunya periòdicament per mantenir-la a ratlla. Crec que el primer que va tenir aquesta gran ocurrència, pensant en Barcelona, va ser el general Espartero, però després l'han anat repetint altres conspicus estadistes, com ara Manuel Azaña. Qui sí es va prendre seriosament el consell va ser el general rebel Francisco Franco, que va enviar l'aviació italiana a assassinar la població civil indefensa. Podríem preguntar a la gent que era a Barcelona i a altres ciutats catalanes llavors, i que encara hi viu, a veure què n'opinen.

El que més m'admiren són les reaccions. S'imaginen algun personatge català dient això mateix, però referint-se a Espanya? Però, home: si Duran i Lleida fa unes declaracions sobre el sistema d'atur agrari d'Andalusia –amb les quals molts andalusos hi estan d'acord– i se li tira a sobre el Parlament andalús en ple!

Aquí, en canvi, ens ho prenem amb força resignació, tret d'algun comunicat, alguna piulada extemporània i moltes declaracions. L'explicació optimista és que Catalunya, a diferència d'Espanya, és un país europeu i sabem distanciar-nos de les ofenses. La pessimista és que estem tan acostumats a rebre garrotades que no volem donar més excuses, encara que tinguem la raó.

Ui, però si el dia 20 tenim eleccions!



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.