Falta provocació als espots electorals
Només el PSC –de forma breu i aïllada– i ERC han formulat reptes mínimament provocadors en els seus missatges publicitaris per a aquestes eleccions. Iniciativa ha intentat atraure aquesta inconcreta i polimòrfica massa dels descontents limitant-se a proposar l'exercici del dret a la queixa. El PP s'ha estalviat d'explicar res davant la caiguda irremeiable del PSOE i amb quatre enunciats ambigus sobre polítiques socials ja en farà prou. I CiU ha recomanat a l'electorat que voti pensant en la cartera sense adonar-se que, si els votants seguissin massivament el seu suggeriment, el vencedor dels comicis podria ser el Partit dels Escons en Blanc.
El cas d'ERC és diferent: ha fet una brillant, provocadora i efectiva contraposició entre l'autonomia supeditada al sistema polític i fiscal espanyol i “la república independent del tot és possible”, potser recuperant la idea d'aquella república domèstica moblada amb parament de marca sueca que se'ns feia tan atractiva.
El PSC, en canvi, ha estat més contradictori. Enmig d'una imatge publicitària general massa grisa de tons i de missatges resignats, va oferir un veritable pinyol de provocació electoral: l'espot que denunciava les retallades en sanitat, assistència social i ensenyament posant maniquís en el lloc dels professionals “pressupostàriament desapareguts”. Venia a dir que els ciutadans necessitats d'alguns serveis bàsics quedaven desatesos i entre ells hi havia un pacient connectat a un aparell que mostrava una aturada de les constants vitals. Aquesta imatge, sobretot, va aixecar protestes irades i l'espot va ser finalment retirat. Es tractava d'una simplificació, efectivament, però gens diferent de les dels anuncis de begudes, de sortejos de loteria o d'algunes mútues sanitàries privades. Concretament, una d'aquestes difonia un espot en què diferents persones amb necessitat de ser ateses es trobaven amb serveis lents i poc professionals que no els deixaven cap altra alternativa que les excel·lències de la firma anunciadora. Ningú no hi va tenir res a dir, malgrat que es tractava d'un autèntic insult per a la resta d' institucions sanitàries públiques i privades. Per això es pot molt ben dir que l'espot del PSC ha estat covardament retirat.