Opinió

de set en set

Vull democràcia, no tecnocràcia

“Vaig celebrar 40 anys a l'Àfrica amb una febrada a causa de la malària. De nit, uns joves em van portar davant d'un metge local. I després d'extreure'm sang, analitzar-la en un microscopi, i diagnosticar-me, el metge em va dir que m'havia de prendre unes pastilles. Les va treure d'una caixa per encetar. I em va dir: “Són 5 dòlars per la visita i 20 pel medicament.” A l'Àfrica no és pas que no hi hagi professionals, mitjans i medicaments per curar. El que no hi ha són dòlars perquè els aborígens paguin el preu que les farmacèutiques i les autoritats locals i internacionals adjudiquen al guariment.”

Qui parla així és l'admirat Nicolás Valle, company de Televisió de Catalunya, al final de la taula moderada en les Jornades sobre el dret a la salut a l'Àfrica, organitzades per Metges del Món i Farmacèutics del Món. Unes jornades en què es va evidenciar que la cooperació no és prou efectiva per la multiplicitat de propostes; que cal educar les autoritats locals en eficiència i democràcia, però que sobretot cal apoderar una comunitat internacional, representada en estructures d'estats, que no pinta res en els pressupostos mundials en salut. Germán Velásquez és exdirector del secretariat de Salut Pública, Innovació i Propietat Intel·lectual de l'OMS. I sobretot és un home valent, que denuncia que qui marca l'agenda de la salut a l'OMS és la fundació de Bill Gates, que ha decidit que som en l'era de les vacunes –negoci rodó– i no pas l'ens de l'ONU. Que explica que només el 0,3% del que s'inverteix en salut al món ho aporten els governs. Ja fa massa que la tecnocràcia i els interessos corporatius marquen agendes de manera indecent. A la crisi ens hi han abocat perversions de corporacions privades. La incompetència pública és pura anècdota. Defensem la democràcia i exigim governs responsables. No ens deixem enredar pels qui ens diuen ara que la tecnocràcia –molta de la qual ens ha arrossegat on som– ens salvarà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.