el defensor del lector
Hi ha perspectiva?
Deixeu-me que m'apunti a la plataforma en defensa dels mitjans. El que no vol democràcia
el primer que fa és matar els mitjans
No em puc queixar: aquest article surt el mateix dia de Nadal, el que em dóna la facilitat de poder desitjar unes bones festes als lectors del diari El Punt Avui i de la resta d'edicions d'Hermes Comunicacions. I, com que tornarem a aparèixer a principis de l'any vinent, vull desitjar a tots els lectors que l'any nou els sigui ni que fos una mica millor que aquest, cosa d'entrada molt difícil pel que es veu i se sent. Siguem, però, optimistes, i per desitjar que no quedi.
Enguany ha estat molt especial per al nostre diari. I també per aquest defensor, que, des de l'estiu, ha ampliat el seu camp d'acció. Durant uns quants anys he intentat defensar els lectors d'El Punt en les seves diverses edicions. Amb el casament dels dos diaris tenim els lectors antics d'El Punt i els nous de l'Avui, tot plegat en dues edicions, la de comarques gironines i la nacional. Estic satisfet perquè ha augmentat considerablement el nombre d'escrits que, amb diverses formes, m'han anat arribant. He constatat que tant els lectors que ho eren d'El Punt com els de l'Avui són, en general, gent molt compromesa amb el diari, l'estimen i el volen sempre millor. Per descomptat que una de les formes que pot ajudar a millorar el producte és la participació dels receptors de les notícies i de les opinions. Han enviat escrits, majoritàriament per correu electrònic, queixant-se, demanant alguna millora, la qual cosa hem d'agrair amb tota sinceritat, i també han arribat escrits de felicitació i d'ànims, que també ens alegren, què carai. Fins i tot de tant en tant rebo alguna carta escrita a mà, meravelloses, us ho asseguro, de gent a la qual l'ordinador ha arribat tard però que no renuncien a expressar els seus punts de vista. La veritat és que quan penso com fèiem el diari als anys setanta i ara, tot plegat sembla un somni, no una realitat. Quan sentia, el dijous passat, cantar la loteria, em va venir al cap la manera que teníem per poder oferir la llista l'endemà als lectors. Un senyor recollia a Madrid el llistat oficial a primeres hores de la tarda, el portava a l'avió i a Barcelona un missatger del diari ho recollia i ho portava a la redacció, més de cent quilòmetres fins que arribés sa i estalvi a El Punt.
Deixeu-me que m'apunti a la plataforma en defensa dels mitjans, de la qual parlava El Punt Avui dijous passat. El que no vol democràcia el primer que fa és matar els mitjans. Seria trist que ara, en nom de la crisi, s'aprofités per posar fi als mitjans públics i privats, els estatals i els locals. Parlant concretament dels diaris, la situació és dura, molt dura; baixa la publicitat i també els ajuts. Es podran aguantar? Ho desitjo, perquè no em sé imaginar esmorzant cada dia sense el diari. Sóc antiquat? Segurament que sí, però què hi farem.
L'editorial del dia 17 de desembre
En Ramon Pasqual, subscriptor del diari, m'envia un correu en què mostra el seu desacord en un punt de l'editorial del diari del dia 17 de desembre, en què es deia: “[...] si aquestes protestes es fan de manera pacífica, és indiscutible que la raó estarà sempre de part dels afectats.” “O no!, diu en Ramon. No valoro els fets. Però s'ha de ser més curós. No tothom que protesti pacíficament té la raó.” Bé, Ramon, em sembla que en aquest cas hi ha una mica de trampa. M'explico. La frase, agafada sense el context, certament no és certa. Com molt bé dius, Ramon, hi ha gent que es manifesta pacíficament per defensar coses indefensables. En aquest cas, però, hi ha un context en el qual es manifesta la disconformitat dels estudiants en les actuacions de retallades dutes a terme pels dirigents polítics i econòmics. I després d'explicar aquests fets, l'editorial diu: “I en aquest sentit, si aquestes protestes...” No es diu, doncs, que “sempre” qui protesta pacíficament tingui raó, sinó en aquest cas concret. Gràcies, Ramon, per ser tan curós en la lectura del diari i, al mateix temps, exigent. Això ens obliga a nosaltres, també, a ser molt exigents. Una vegada més demano als lectors que no ens en deixin passar ni una.
Acabo. Desitjo a tots els lectors un Bon Nadal i un bon començament d'any nou. Confio que ens tornem a trobar l'any vinent lluitant fins al darrer esforç perquè la premsa en català continuï fent la seva tasca. Estem lluny encara de ser normals. Seria bo que el tió i els Reis portessin moltes subscripcions a la premsa en català. És una manera de ser-hi de veritat.