Opinió

Apunts

Peatge

La CEOE, la gran patronal espanyola, ha trobat la fórmula per contribuir a sortir de la crisi sense convertir l'Estat en una nova Grècia, financerament parlant. A la força, perquè el que és Alemanya tampoc ens deixaria fer cap altra cosa.

La proposta de la CEOE, i més exactament, la proposta del lobby dels grans constructors d'obres públiques de la CEOE, és que s'implanti un peatge en totes o en bona part de les autovies espanyoles i que s'encareixi el rebut de l'aigua; perquè l'aigua a Espanya, diuen, es paga més barata que en molts països d'Europa. Sobre Espanya no en tinc cap dubte; ara, a Catalunya sí que costa el mateix que la mitjana europea o més. Així que, si aquesta segona proposta tira endavant, caldrà veure com es fa. Ja els aviso que amb la martingala de l'equilibri i la solidaritat interterritorial hi ha llocs on l'aigua surt molt bé de preu, mentre que a Catalunya sembla que ens la fem portar directament dels Alps.

Bé, les autovies. La CEOE pensa que el peatge ajudaria a mantenir les infraestructures i a fer-ne de noves (que d'això es tracta, al capdavall), però sense augmentar el dèficit públic. El missatge sembla clar: per sortir de la crisi, o ciment o res. Visca i bravo.

Només hi ha un fet que fa que la CEOE dubti. Com ha passat a Portugal, decretar un peatge sobre les autovies espanyoles seria una mesura enormement impopular. Els transportistes i els particulars clamarien a cel. No ho troben sensacional? A Espanya no agradaria pagar peatge per circular. I a Catalunya, sí? A veure si aquest serà el nostre autèntic fet diferencial.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.