Opinió

el defensor del lector

Mai hem pretès fer ‘El Caso'

Calia fer l'entrevista a en Joan Vila? Crec que sí, periodísticament, i la prova és que tots els mitjans escrits i visuals se n'han fet ressò

Els quatre darrers dies, l'edició d'El Punt Avui de les comarques gironines ha obert la seva portada amb temes de successos, d'aquells que la gent en diu de sang i fetge. “És pura casualitat”, em diu d'entrada el director de l'edició gironina, Miquel Riera. Pot ser casualitat, però diumenge titulaven “Baixa el nombre de delictes a Girona per tercer any consecutiu”, mentre que dilluns el títol gros de portada era: “El setanta per cent dels crims comesos el 2011, resolts.” El dimarts va aparèixer a la portada el títol de l'entrevista a Joan Vila, l'autor dels crims d'Olot. I el dimecres, que és quan escric aquest Defensor del lector, el títol que obria la portada era: “Maten a ganivetades una dona a casa seva a Olot.” Déu n'hi do.

Lògicament, m'han arribat opinions de tota mena. “Sembleu El Caso”, em deia una lectora. Parlem-ne. D'entrada, deixeu-me dir que els temes de successos són els més odiats i també els més llegits per part dels lectors. Fent història, no puc oblidar el primer enrenou que vam aixecar quan a portada d'El Punt Diari van sortir les fotos dels cossos dels morts per l'incendi en una urbanització de Lloret de Mar. Molta gent se'ns va tirar a sobre, però aquell dia es van vendre tots els diaris, i més n'hi hagués hagut. Ara, per descomptat, aquelles fotografies no es publicarien ni tantes altres molt macabres que han sortit al llarg dels anys. Puc assegurar que cada vegada s'ha filat més prim, tot i que com a defensor del lector més d'una vegada he censurat algunes informacions sobre temes de successos. Però han estat casos puntuals i gairebé sempre des de la redacció s'ha reconegut que no havien estat prou equilibrats.

Per situar-nos, i per evitar comparacions amb diaris d'abast estatal, hem de dir que som un diari local i comarcal. Això vol dir que les informacions que el nostre diari destaca, i que són les que gairebé sempre obren la portada, són notícies de casa nostra. I entre aquestes, hi ha els successos. No es tracta de donar carn a la fera, però no podem obviar que hi ha notícies que provoquen un daltabaix entre la població. “És el cas d'avui, dimecres, em deia el director de l'edició de Girona. A Olot hi va haver molt de neguit per la mort d'una noia que estava sola a casa seva. És molt diferent d'altres casos que no provoquen alarma social. En aquell cas, el tractament que en fem és molt diferent”.

Un altre punt a tenir en compte. Moltes vegades se'ns acusa que només destaquem les notícies negatives. És un tema que m'agrada controlar i puc dir que tampoc és cert. El que passa és que les notícies negatives ens entren amb més facilitat que les positives. Sense anar més lluny, en la portada de l'edició de Girona de dimecres hi havia la notícia de la mort a ganivetades de la dona d'Olot, però en la mateixa portada es parlava de les 35.000 tones de fusta gironina que s'han enviat a Itàlia.

I sense deixar el tema, hi ha hagut gent que s'ha enfadat molt amb l'entrevista que sortia el dimarts, en l'edició de Girona, a Joan Vila, autor confés dels crims en sèrie a La Caritat d'Olot. L'ésser humà és molt complicat –i es demostra en les respostes de l'entrevistat– i no podem ser massa categòrics en les nostres opinions. Que hi ha fets rebutjables, certament, però potser no podem jutjar massa les persones. Tots tenim experiències d'accions realitzades per gent propera a nosaltres, que les veiem de diferent manera que els que se les miren de més lluny. Calia, doncs, fer l'entrevista a en Joan Vila? Periodísticament crec que sí, i la prova és que tots els mitjans, tant escrits com visuals, se n'han fet ressò.

Acabo. Estem en un terreny molt relliscós. Per desgràcia, l'ésser humà és molt masoquista i li agraden les notícies de sang i fetge. Parlo en general. Deixeu-me dir que espero que tantes notícies de successos en tants pocs dies desitjo que sigui una pura coincidència. Si això passés sovint ens ho hauríem de fer mirar. Per tant, faig un toc d'atenció als periodistes perquè en aquests temes siguin molt curosos. Es poden ferir sensibilitats. És important que el lector tingui a l'abast totes les notícies, però també és important no oblidar mai i en cap cas la part humana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.