Opinió

LA COLUMNA

Zbigniew i el futur

Zbigniew Brzezinski fa prediccions sobre el canvi
en l'equilibri de poder global

Va predir la crisi financera del 2008, els problemes econòmics a Europa i Estats Units, l'ascensió global de la Xina i l'aparició d'un creixent de crisi des del Magrib fins a Indonèsia, amb aldarulls com ara les rebel·lions de l'anomenada “primavera àrab”. Va anticipar la importància sociopolítica de les xarxes tecnològiques. Aquest afortunat profeta té un nom difícil de pronunciar. És Zbigniew Brzezinski, antic assessor de seguretat del president nord-americà Jimmy Carter.

Tot i que les seves prediccions més acurades ja tenen trenta anys, Brzezinski no ha deixat de practicar la futurologia. Al seu recent llibre Visió estratègica: Amèrica i la crisi del poder global, fa algunes prediccions lúcides i ominoses sobre el futur del planeta. Per exemple, sosté que l'equilibri global ha experimentat un canvi degut als efectes acumulatius del despertar polític de poblacions que fins fa poc eren passives o reprimides a Europa central i oriental i al món àrab, a l'efecte de les comunicacions instantànies propiciat per la tecnologia i a l'explosió demogràfica que ha mobilitzat sectors del món emergent, com ara els joves estudiants i els marginats socialment per la crisi econòmica i l'atur.

Com no podria ser d'una altra manera tractant-se d'un nord-americà, Brzezinski atribueix la crisi del poder global al declivi dels EUA, els quals tanmateix qualifica com a “nació indispensable” per a fer un paper “equilibrador i conciliador” especialment a Àsia, “el nou centre de gravetat mundial”, evitant conflictes i errors de càlcul entre la Xina i el Japó, la Xina i l'Índia o la Xina i Rússia. L'acreditat profeta també sosté que si els EUA abdiquen del seu paper global, el món entrarà en una fase on no hi haurà cap coronació d'un nou poder global, sinó una etapa caòtica d'inestabilitat amb cap guanyador clar i molts perdedors potencials.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.