Opinió

Apunts

Tractats

Espanya va perdre Gibraltar al 1713, arran de la Guerra de Successió. Podríem dir, amb un traç molt gruixut, que els anglesos van trair i abandonar els catalans a la seva sort a canvi de Menorca i Gibraltar.

Com deuen haver observat, cada cop que el govern espanyol és en mans del PP retorna la cantarella aquella del Gibraltar espanyol. No dic jo que sigui cosa només del Ministeri d'Afers Exteriors, que d'entonar la cançoneta ja se n'ocupen els de sempre, però el cas és que de tant sentir-la, a mi també m'han convençut.

Sí. Ara m'he tornat favorable a la restitució. Gibraltar espanyol, caram! Però, ja posats, el govern d'Espanya i els seus corifeus podrien posar el mateix interès en el retorn d'un altre territori. Sí, home: aquell que van cedir amb traïdoria en el Tractat dels Pirineus (1659). No els sona? Va ser una operació en la qual la corona de Castella, i sense que les Corts Catalanes en fossin informades, cedia a França el comtat del Rosselló i part de la Cerdanya com a rescabalament per la Guerra dels Trenta Anys.

Sembla que sobre aquest territori mai s'ha fet cap gest diplomàtic. Bé, no em posaré fort en això, perquè sempre pot venir un lector amb un paper que desconec, però si hi ha hagut reivindicacions mai s'han fet amb la força aplicada al cas del penyal. Potser és perquè si França mai retornés les contrades annexionades al segle XVII passarien a formar part de Catalunya, que així tindria més potència.

I ara em pregunto: aquest oblit territorial que perjudica Catalunya és només una casualitat?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.