Opinió

La columna

Carnestoltes

Els qui no saben català en diuen carnaval, però deixem-ho córrer, que anem per timbalades i gresca..., la que sentia des de casa mateix amb la rua que feien pel Vall amb un soroll de tabals que retrunyia i una cridòria de la gent que matava el cuc de l'orella. Mentre cantaven i ballaven, les nobilíssimes senyoretes de la botiga de sota casa anaven disfressades de nenes de col·legi, i m'han dit que unes altres anaven caracteritzades de víkings amb banyes i em sembla que sense cuirassa i de cert que sense vaixell.

A Terrassa, el carnestoltes era un festot, parlo del temps de la meva mare, quan certa moda de safranades eren impensables i, encara que no li agradi que ho digui, essent als cels, la meva mare tancava la festa al casino dels senyors ballant el vals al mig del saló amb algun fadrí que gallejava.

El meu pare a casa, que es vantava de la seva ascendència aragonesa, em va vestir de baturro amb el cachirulo de reglament. En tinc unes fotografies a mai acabar i la disfressa encara corre per Emília Palace.

Les acabo perquè el Franco va plegar el ram.

Això del carnestoltes, que no ha aconseguit atabalar-me, m'ha fet rumiar molt.

Des dels puritans calvinistes ens diuen i rediuen no sé què ni com de la tradició judeocristiana. Potser sí que ells ho són, encarcarats com remenen la Bíblia, però un servidor de vostès, amb tot el respecte que sento per Israel, no sóc un jueu evangelitzat i elegit per Déu: sóc un pagà de la pitjor mena arreplegat per Déu. I ves que agafant-me-les per aquí em sento encara més catòlic sabent que la gresca del carnestoltes és no massa lluny d'una festa religiosa.

Ve la Quaresma, germans. Les passarem magres de botifarres. Més val rebre-la amb una gresca esdevinguda torradora algun cop.

No se m'esvereu els de biga dreta. No fiqueu el carnestoltes lluny dels parenostres. Rebotida d'ells pel dret o a la revessa, la Santa Mare Església Catòlica ha estat la institució que ha creat més gresques en la història d'Europa, fent estossegar el dimoni en els Pastorets i fent-nos ballar a la Patum.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.