Opinió

Apunts

Història

He llegit que el maig que ve es posaran a la venda els 25 primers volums (d'un total de 30) del magne Diccionario biográfico español, obra de la Reial Acadèmia d'Història. Se'n recorden? Sí, home, allà on afirma que Francisco Franco va ser un “general valerós”, no un militar rebel i un dictador venjatiu, i que Zapatero va arribar al govern gràcies al pitjor desastre terrorista d'Espanya. La resta de volums aniran apareixent i està previst que a finals d'any l'obra pugui decorar les lleixes de totes les biblioteques de les llars d'Espanya. El cost total d'aquest gran diccionari és de 6,4 milions d'euros. No es preocupin, no, que aquells que cada vegada que a Catalunya es fa una retallada en sanitat i repliquen, amb veu ombrívola, que farien millor de mantenir els serveis i retallar la promoció al català i les subvencions a Òmnium, ara no diran res.

Cap d'aquests personatges preclars dirà que hauria estat millor dedicar els diners del diccionari a la sanitat. I ja posats a dir, també els diners que el Ministeri d'Educació pensa gastar a promoure els toros.

Però el millor de l'obra és que les biografies arrenquen del segle III abans de Crist. Home, potser això ja és exagerar, no troben? Vol dir que Espanya ja existia fa tants segles? Quan sents determinats historiadors, especialistes a seleccionar les fonts que els donen la raó i desacreditar les que no, sembla que sí. Alguns, més prudents, es conformen a evocar els Reis Catòlics. És igual que el territori fos, en realitat, una confederació. Curiosa unitat la d'Espanya, que no va tenir moneda única fins al 1868.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.