Opinió
L'endemà del dissabte
Gilligan.
Segons un informe recent de l'assagista nord-americà James Gilligan entre el 1900 i el 2008, als Estats Units hi va haver més suïcidis i homicidis durant els mandats republicans que en els dels demòcrates. Perquè, segons Gilligan, en aquells hi sol haver més atur i l'atur fomenta sentiments de vergonya i desmèrit que empenyen algunes persones cap a la violència (contra elles mateixes o bé contra el proïsme). Mentre que la resta de la gent “pateix greument”, diu, sota “l'estrès tremend” causat per la manca de feina.
Rajoy.
A Catalunya encara no se sap l'efecte que ha pogut tenir el govern de Rajoy sobre els ciutadans potencialment violents o propensos al suïcidi, però només cal escoltar els veïns per tenir clar que la gent en general –a menys que siguin presidents de bancs o directius de companyies telefòniques– no està del tot feliç amb la situació actual. Per alguna cosa deu ser que la possibilitat de la independència –amb la fi dels megaimpostos actuals que comportaria– és l'única il·lusió seriosa del 48% o el 73% (segons l'enquesta que llegeixis) de la població.
Adelson.
La resta, pel que es veu, s'acontenta amb qualsevol bri d'esperança, per minso que sigui, com ara l'aterratge possible al país de Las Vegas Sands. Si deixem de banda la ironia que s'ha donat una acollida tan calorosa –a nivell institucional, fins i tot– a una empresa que guanya diners, precisament, a base de buidar les butxaques dels clients a canvi de gairebé res, potser caldria mencionar que el propietari, Sheldon Adelson, està fent tots els possibles perquè el proper president dels Estats Units sigui Newt Gingrich, un republicà que vol condemnar a mort qualsevol que entri als EUA amb més de 5 grams de marihuana a sobre, i posar miralls a l'espai exterior per il·luminar les autopistes nord-americanes, i retallar impostos d'una manera tan dràstica que faria pujar l'atur (i els percentatges corresponents d'assassinats i suïcidis) fins a tocar els miralls esmentats. Fa un mes Adelson va donar 10 milions de dòlars al candidat en qüestió perquè continués la seva campanya electoral. Si Gingrich arribés a ser president dels Estats Units, Adelson seria (assegura l'últim número del New York Review of Books) “una de les persones amb més influència del país”. En aquest país nostre, pel que es veu, ja ho és.
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.