Opinió

la columna

Batibull

Els castellans han estat capaços d'inventar-se una història de les espanyes. D'uns bàrbars que s'enforquillaven els uns als altres per ser reis en fan la llista trompetera dels visigots i un regne que havia tingut Tolosa per capital. D'una batussa de quatre gats a Covadonga han aconseguit que fins a Barcelona aquell bon home de D. Pelayo tingués un carrer quan a Montgrony podien explicar les mateixes. Si els hem de creure la reina Isabel fins la volen fer santa, però pertanyia a la carcúndia pestilent, en aquest cas ben clar perquè no es canviava la camisa. Quant a Fernando el Catòlic sembla que sigui un imbècil quan és el millor polític de la història de les espanyes i pregunteu-ho a Maquiavel. Una altra. Fins mossèn Cinto s'ho va empassar, diu que la Reina Catòlica es va vendre les joies per pagar l'expedició de Colom, quan a l'arxiu de la Corona d'Aragó hi ha el rebut on queda ben clar qui va pagar la festa.

Acabo amb una de molt grossa, que mai no trobareu a cap llibre. Retirat a les monàstiques de Yuste, el gran Carles V va escriure al seu fill Felip II sobre com triar la capital. Si mires al Mediterrani fes capital Barcelona, si ho fas cap a l'Atlàntic fes-ne Lisboa, i si vols trencar les espanyes fes capital Madrid. El que pobre home no comptava és que Madrid acabés tenint una fam malaltissa com la de Gargantua, fins al futbol.

D'aquesta tots sabem què, però xerrem i xerrem i xerrem per amagar una veritat, que si la diguéssim ens costaria la cangrí.

Fets són fets, però el pitjor de tots no és pas el que els de fora ens facin la punyeta. Amb el Franco ens prometien l'Estatut i ja en tindríem prou. Però amb el café para todos va venir l'ensarronada. L'ensarronada i el batibull a casa. Fa molts anys que estic lluny de les menudes punyetes de la política, però no ho entenc, veureu, entenc que els del PP d'aquí facin el seu paper, com entenc que el PSC s'hagi tornat PSOE, però no entendré mai que un govern convergent hagi de buscar puntals en el PP mentre l'Esquerra li fa la punyeta.

Estem fotuts, però no tota la culpa és de Madrid.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.