Opinió

arc voltaic

La força de les bases

Convergència té avui
més poder que mai

El paper que les bases de CDC han jugat a l'hora de decantar el partit cap a l'independentisme ha posat en evidència, com ja va passar amb el boicot de les bases d'ERC a l'Estatut, que la democràcia europea té un dels seus reptes més importants a Catalunya. No es tracta d'independència sí o independència no, es tracta de si la democràcia serveix o no per discutir problemes i proposar solucions que ho siguin de debò. El que està en joc és la credibilitat i l'èpica de la democràcia, que ha estat la gran força del continent des que els catalans i els anglesos vam inventar les primeres formes de parlamentarisme. Amb el capitalisme autoritari en alça gràcies a les noves potències emergents, Europa no es pot permetre badar. Els nord-americans van defensar Europa dels nazis i dels comunistes per protegir la democràcia però, superada la guerra freda, tornen a sorgir les tensions entre la tendència uniformista i dirigista dels estats i les dinàmiques representatives que es posen en marxa quan permets que la gent voti.

 Convergència passa per un pont estret. El president Mas fa bé de recordar que el partit no pot estar al servei dels interessos de les elits vinculades amb Espanya. Convergència té avui més poder que mai, un poder comparable al que tenia fa uns anys el PSC, quan ja era evident que s'estimbaria, perquè no hi ha situació que escampi tant el fum com l'exercici del poder. Mentre pugui, Convergència navegarà entre dues aigües, però el Rubicó està creuat i temo que als nois de Mas ja només els queda la coherència o el barranc. Sovint em trobo persones que em pregunten si els líders convergents van de veres cap a la independència i s'entretenen fent anàlisis de psicologia. La pregunta que s'haurien de fer és si ells realment la volen, perquè el futur de Catalunya no depèn només dels seus líders. Pensar-ho produeix un cert vertigen, però el futur de Catalunya depèn de tots els catalans. Sobretot ara que la política té tanta necessitat de recuperar la credibilitat i la vocació de servei públic. No sols aquí, sinó a tot Europa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.