Opinió

Apunts

Monarquia?

L'accidentada caça d'elefants del rei Joan Carles I ha obert del tot la veda contra la monarquia. Des de la mort de Franco fins fa no res, i amb poques excepcions, només es podia parlar bé de la família reial. Se'n recorden, de la famosa portada d'El Jueves? Això per no parlar dels periodistes que han acabat als tribunals per utilitzar determinats adjectius propis de l'anterior règim. La veda s'ha aixecat, en gran part per causa de la mateixa monarquia. Ningú va obligar el rei a anar a caçar elefants a l'Àfrica mentre a l'Estat d'on és el cap hi ha gent que ho passa malament, oi? Demagògia? Potser, però aquest és el sentiment que rau sota de les crítiques que sentim i sentirem aquests dies.

Els partidaris de la república creuen que aquests i altres errors de Joan Carles I i el seu entorn acosta un canvi de règim. No dic jo que no, però les conspiracions i les campanyes per posar fi a la monarquia no són d'ara, sinó que van arrencar fa uns anys. Concretament, quan alguns van veure que la monarquia no pararia els peus al règim de les autonomies, i més exactament als catalans.

De manera que molts partidaris de la república estan pensant, més aviat, en la refundació de l'Estat però amb uns eixos ben centralistes. Com
la francesa, no l'alemanya. S'acabarien les autonomies i, entre altres coses, la història aquesta dels idiomes propis.
Català a l'escola, sí;
però après com si fos
un idioma estranger.

De manera que, davant la situació, adquireix més valor que mai el vell lema de Cambó: Monarquia? República? Catalunya!



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.