Opinió

la columna

Pobles xics

He renunciat a entendre què punyetes passa amb això de l'economia. Només hi fan bitlles els que no hi entenen i són pispes de mena. De manera que m'embranco en una que, de cert, em toca el voraviu, em fa mal i em fa descobrir com fins els polítics més decents, que n'hi ha, no toquen vores arran de terra. Ara se les tenen amb els pobles xics, dient que són una despesa excessiva i que caldria agrupar-los en municipis. Revatua redell i dimonis de l'infern, això de viure a Barcelona deu ser una droga tan dolenta que només poden veure el país fet a quarters com l'Eixample.

En recordo una i demano perdó perquè vaig intervenir-hi malament. Sense cap de les subtileses legalistes que ara fan servir pel sistema de la vara, Berga es va cruspir la Valldan. Ja han passat molts anys d'això, però amb ajuntament o sense i amb la parròquia de Sant Bartomeu aquella gent fa el seu fet d'un poble independent; sense cap rabior i amb tots els respectes que vulgueu mai no seran de Berga tot i que saltin a La Patum com qualsevol fill del carrer Major. Tocant a l'economia no crec que aquesta estalviés gaires quartos.

Quant a això dels pobles xics tinc autoritat per parlar-ne, ho toco de prop. Maçaners, Saldes, l'Aspà, Gósol, Josa, Tuixén, La Vansa, Padrinàs, Ossera, Fórnols i Cornellana. Vet ací les parròquies o restes de parròquia a cura del meu rector. No us podeu imaginar la beneïda i ferrenya personalitat d'aquests racons de món, fins diria que com més xic és un poblet més radicalment en són fills els fills. Tocant a Gósol, un gosolà podrà voltar món, i més d'un cop li ha calgut fer-ho per les asprors de la terra, però mai no s'oblidarà del ball de les cosses.

Per dir-ho ben clar, un fill de Gósol mai no pot ser un desarrelat. I, sense fer-hi escarafalls, és impossible que, a gratcient, faci un sol municipi amb els d'enllà de Tuixén o els d'ençà de Saldes. M'hi torno: un poble xic dóna unes arrels que no pot donar un barri novell de Barcelona. Encara podreu trobar bona gent, i no pas vella, que se senten molt més de Gràcia o de Sants que barcelonins.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.