Opinió

Apunts

Negoci

Ara resulta que l'Estat encara farà un gran negoci amb això del rescat, perdó, la línia de crèdit europea. Sí, perquè l'Estat rebrà uns diners d'Europa, els deixarà a la banca anèmica i després els recuperarà amb interessos. És a dir, que allò que els mals espanyols presenten com un desastre perquè incrementa el dèficit públic un 10%, al final encara ens traurà de pobres.

Suposo que no se sorprendran si els dic que els que defensen aquesta idea són els mateixos que des del primer minut van negar que la injecció de fons fos un rescat i es van inventar tota una sèrie d'eufemismes per negar l'evidència. És igual que tota la premsa europea i també alguna de Madrid (i no la que ells titllen de socialista) parlessin de rescat. No: ells tenen la raó i els altres estan equivocats.

Molt bé: potser van pensar que l'oficina estadística d'Europa no comptaria el rescat com a increment del deute. Potser que tampoc comptabilitzaria com a tal els interessos. Però els venedors de fum passen per alt una realitat evident. O dues, per ser més exactes. La primera és que si els bancs no retornen aquests préstecs pels motius que sigui –per exemple, perquè l'economia no es reactiva i llavors no hi ha beneficis que permetin fer els pagaments– el màxim responsable serà l'Estat. O sigui, tots els contribuents.

La segona és que, amb una hipoteca formidable sobre la seva esquena, la banca haurà de treure els diners d'on sigui. Per exemple, augmentant les comissions. O restringint el crèdit. De debò algú creu que el sanejament de la banca ens sortirà gratis?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.