Opinió

Apunts

IVA

Els números no quadren a Hisenda. No només perquè el dèficit és gran i s'ha de reduir, sinó perquè la crisi ha fet caure el consum. I per tant, s'ingressa menys tant pels impostos especials (gasolina, tabac i alcohol), com per IVA. La solució per quadrar tots aquests números és apujar els impostos i crear-ne de nous.

La cosa és contrària a l'ideari liberal que propugna el Partit Popular, tot i que ara en veu baixa; però sempre tenen l'excusa que ho fan a contracor, que els anteriors interins de La Moncloa ho van deixar tot molt mal endreçat.

Apujar la gasolina, el tabac i l'alcohol té efectes secundaris importants, tant en el mateix consum com en els empreses subministradores, però es pot acabar digerint. Crear nous impostos consisteix a imposar peatges en les magnífiques autovies espanyoles que ara són lliures. Hi haurà plors i marrameus. Aquí ja hi estem acostumats.

La qüestió autènticament espinosa és l'IVA. Mariano Rajoy va prometre que no l'apujaria. D'acord que aquestes promeses no tenen cap valor, però sembla que aquesta l'home està entestat a complir-la, malgrat les pressions de la senyora Merkel. Ara: els números són els que són.

Com sortir-se'n? Molt fàcil: no s'apugen els tipus de l'IVA, però sí que es traslladen productes. Els que estaven tributant al 4%, com ara els aliments més bàsics, passen al grup del 8%.

I vostès es diran: no ho faran, home. Si ho fan és que ens prenen per ximples. Sí: com quan van voler fer passar el rescat a la banca per una línia d'ajut.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.