Opinió

L'OPINIÓ DELS ESTUDIANTS D'ARQUITECTURA

Aquest article ha estat elaborat externament a la redacció del web per Angela Fernández-Liedo Oliva, alumna d'Estètica i Crítica de l'Arquitectura de la Universitat de Girona. Curs 2011/12

Figueres, ciutat intel·ligent

La ciutat de Figueres, pionera en la implantació del nou model de desenvolupament urbà de les smart cities.

En el moment actual de desconcert, de canvi de paradigma a escala global, Figueres ha estat una de les primeres ciutats catalanes que han buscat una sortida cap a un futur millor. Aquesta reorientació l'ha trobat a partir del seu posicionament com a smart city o ciutat intel·ligent.

Una ciutat intel·ligent es podria descriure com aquella que utilitza les tecnologies de la informació i les comunicacions (TIC) per recopilar informació en temps real, que permet assolir una màxima eficiència econòmica i sostenibilitat ecològica.

La iniciativa a Figueres està estructurada en quatre reptes fonamentals: la millora del trànsit a la ciutat –gestió tant d'aparcaments com de mobilitat–, la millora de la qualitat ambiental, l'optimització de serveis i la sincronització de tots els sistemes automatitzats –en aquest moment la xarxa semafòrica i el reg dels espais verds–. També s'han complementat els serveis existents amb punts d'enllaç Wi-Fi i càmeres de videovigilància per tal d'ampliar l'abast de la xarxa de sensorització.

Actualment el sistema permet controlar, mitjançant sensors instal·lats en punts estratègics, el 90% de la mobilitat al centre històric, la sincronització de cinc cruïlles semafòriques, prop de cent places d'aparcament en zona blava, la totalitat dels contenidors d'escombraries i tres zones enjardinades. Està prevista la propera ampliació de la xarxa amb el control del soroll, els gasos contaminants i la connexió a l'estació meteorològica.

El projecte pilot de Figueres es va iniciar a mitjan de l'any 2011, amb una inversió d'uns 500.000 euros. Actualment s'estan obtenint els primers resultats, tot i que l'objectiu és recollir les dades d'un any sencer per poder estudiar els requeriments de la ciutat i actuar en conseqüència.

Es tracta del model que qualificarà l'evolució del planejament de les ciutats, amb dades a temps real que permeten obtenir informació fiable sobre l'activitat de la ciutat, per poder solucionar els aspectes que no funcionen i alhora potenciar aquells que mostren bons resultats.

L'aposta per aquest nou model urbà és fruit d'una visió de futur intel·ligent per part de l'equip que ha impulsat aquesta iniciativa, pionera al nostre territori. La inversió inicial que cal fer per implantar els diferents sistemes es recupera amb l'assoliment d'un important benefici a llarg termini, tant en l'aspecte econòmic com en l'ambiental.

Una gestió eficient dels diferents àmbits que conformen una ciutat comporta una millora del seu funcionament general, garantint un increment de la qualitat de vida dels seus habitants, un desenvolupament sostenible i una major eficiència dels seus recursos.

És precisament en aquests temps d'incertesa que cal replantejar els valors sobre els quals es desenvolupen les ciutats. Figueres ha sabut veure aquesta oportunitat per adoptar un canvi en el progrés de la societat, a favor de l'eficiència i la sostenibilitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.