Opinió

L'OPINIÓ DELS ESTUDIANTS D'ARQUITECTURA

Aquest article ha estat elaborat externament a la redacció del web per Albert Serrats Juanola, alumne d'Estètica i Crítica de l'Arquitectura de la Universitat de Girona. Curs 2011/12

Comprem un cotxer per viure-hi

La construcció està canviant. La crisi obliga a pensar en noves formes de construcció que abarateixin el producte final per poder rellançar-se en aquest mercat encallat. Tot i així, durant aquest temps de crisi s'ha purgat aquelles empreses oportunistes que s'havien apuntat al carro del mercat immobiliari, i que avui ja han desaparegut del mapa.

Si fem una ullada als nous anuncis de productes immobiliaris, podem veure com un nou concepte, cada vegada més copiat, està mirant de guanyar un lloc en el sector. Aquest nou producte és la construcció prefabricada o en sec, amb denominadors comuns com ara la millora d'aïllament tèrmic i acústic, cases més ecològiques, més resistents, de ràpida construcció, més econòmiques, etc. Sembla que la construcció que fins ara s'havia fet era lenta, cara i menys ecològica, però possiblement no sigui del tot cert. Així doncs, tots ens podem preguntar per què no ho havíem fet fins ara? La frenada en sec del sector ha portat molts arquitectes a investigar, innovar i replantejar les seves propostes ajustant-les perquè es millori l'economia i la seva qualitat. Aquesta és la part positiva de la crisi: fa que s'inverteixi en recerca i desenvolupament per fer un pas endavant. Alguns d'aquests nous productes també vénen avalats per segells de qualitat per donar confiança als nous compradors, que, potser reticents al canvi cultural que s'està donant, desconfien que tot pugui ser tant i tant bo amb un preu més ajustat. Els preus dels materials potser no han variat gaire, però els marges de benefici i, malauradament, el preu de les hores dels treballadors segurament han tingut retallades, com passa en tots els sectors, i d'aquesta manera competir per aconseguir un producte de relació qualitat-preu més competitiu que el que ofereix la competència.

Aquest tipus de cases en sec o prefabricades poden estar construïdes amb molts materials diferents. Els més comuns són el formigó, la fusta i l'acer. Cadascuna tindrà uns tipus d'acabats i equipaments que faran que es diferenciï de la resta. Els bungalous de tota la vida potser han passat a la història. Per als que desconeixeu el món de les cases prefabricades, us aconsello que us informeu del sistema constructiu, garanties i qualitats que us ofereixen. Quan compareu aquests tipus de productes és interessant que ho feu com si us anéssiu a comprar un cotxe. Al concessionari normalment demanareu quin motor porta, climatitzador, capacitat del maleter, seguretat, estètica, preu i finançament, consum, manteniment, garantia, termini d'entrega, etc. Això mateix es pot fer per un habitatge. Cal saber com està construït, quins acabats tindrà, garanties, qualitats, quin serà el seu consum, quin preu i finançament et poden oferir i quin és el termini d'entrega. També, igual que la persona que es compra un cotxe, és interessant poder visitar-ne una de construïda per veure el resultat, s'ha acabat l'època de comprar sobre plànol. Un fet interessant és que socialment tots estem acostumats a veure el nostre mateix model de cotxe conduït per un veí, en un altre color, però que no deixa de ser el mateix vehicle. En canvi, sembla que no volem comprar el mateix model de casa que té el veí, han de ser diferents. En aquest sentit, per a aquest producte, com passa amb un vehicle, pots escollir acabats i equipaments que personalitzaran el model que hagis escollit. Podeu trobar moltes similituds entre els productes que hi ha al mercat; per això cal sempre comparar molt bé els que us ofereixen, i si no ho veieu clar deixar-vos orientar per un professional qualificat.

És un producte nou per a molts, i sembla que els habitatges unifamiliars són el producte estel·lar, tot i que la construcció plurifamiliar és possible que s'apunti al carro i també s'adapti a aquest nou model de construcció. Des del meu punt de vista, i des de la posició professional que ocupo, crec que és una bona fórmula per rellançar el sector immobiliari, ja que el producte que ofereixen algunes empreses és realment competitiu i de qualitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.