Opinió

Apunts

Viatge

El president del govern ha fet una gira per algunes ciutats dels Estats Units i ara vol repetir-la per Europa. Una de les finalitats d'aquests viatges és explicar què és i què pot fer Catalunya. Més encara: què podria fer si no tingués el llast de la solidaritat obligatòria amb Espanya. Aquesta solidaritat, que, a sobre, és recompensada amb menyspreu i acusacions d'avarícia extrema o que s'intenta minimitzar dient que els catalans fem negoci amb els espanyols. Sí, com si ells no en fessin.

Durant molts anys, Catalunya ha intentat explicar-se a Espanya. Ha provat de dir que volia una relació de bon veïnatge. Fins i tot, alguns han volgut creure que encara era possible conviure sota un paraigua comú. I han dit que moltes demandes dels catalans no tenien per objectiu distingir-se i ser més que els altres, sinó modernitzar Espanya.

Totes aquestes provatures han fracassat de la pitjor manera possible. Quan Catalunya obre una oficina de negocis a l'estranger, això que des de Madrid es menysprea titllant-la d'ambaixada de cost insuportable, vostès per què creuen que és? Per cridar l'atenció? Per fer-se notar? No. Es fa per vendre la imatge del nostre país al món i per mirar d'atreure-hi inversions. I ara, si les representacions d'Espanya a l'exterior fessin aquesta feina, vostès creuen que Catalunya es dedicara a gastar per gastar? Però no ho fan. O no ho fan prou bé.

Catalunya fa pedagogia a fora de l'Estat perquè no encaixa amb Espanya. Des de Madrid ja poden proferir acusacions de traïció, que a casa nostra ja sabem el que s'ha de fer.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.