Opinió

arc voltaic

Berlín i Barcelona

Berlín pateix de gegantisme

Els alemanys i els catalans són els dos pobles d'Europa que tenen una experiència més profunda de la identitat, i és lògic que la regeneració del continent es jugui a casa seva. Berlín, igual que Barcelona, és una ciutat humanitzada per la història. Les dues capitals agraden, malgrat que són tan diferents, pels fracassos que arrosseguen, pel que té de genuïna i de commovedora la relació amb un passat que les supera. Berlín pateix de gegantisme, i Barcelona, de petitisme. No és casualitat que Alemanya sigui més potent que la seva capital i que la capital de Catalunya sigui més potent que el seu país. Els alemanys viuen aclaparats perquè van perdre dues guerres lluitant a les ordres d'un tirà i els catalans estem traumatitzats per haver estat derrotats dos cops defensant la llibertat.

Berlín i Barcelona representen els dos extrems de la història europea. Avui enlloc hi ha tanta voluntat de ser, ni una memòria tan polititzada i plena de fantasmes. Tant els alemanys com els catalans estem en procés de reconquerir la nostra capital, i tenim el repte de convertir les derrotes del passat en etapes d'un camí victoriós que vagi més enllà de nosaltres. Europa no anirà bé fins que Berlín i Barcelona no decideixin pel seu compte què recorden i què obliden o què remarquen i què deixen en segon terme; fins que no es treguin de sobre la colonització americana i espanyola respectivament, i facin un ús creatiu de la història sobre el principi que el passat que no et mata et fa més fort.

Berlín, capital de l'Holocaust? Berlín, capital de la República de Weimar? Berlín, capital de Prússia? Berlín, camp de batalla de la guerra freda? Berlín, bressol de l'estat del benestar? Berlín, motor de la Unió Europea? Barcelona no té preguntes menys contradictòries per respondre: Barcelona, capital revolucionària? Barcelona, capital del pacifisme? Barcelona, motor d'Espanya? Barcelona, esperança del Mediterrani? Berlín i Barcelona, dues promeses que haurien d'anar-se definint fins a convertir-se en font d'inspiració, perquè tots anéssim bé.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.