Opinió

El preu de les gominoles

És normal que en qualsevol govern i en qualsevol lloc qui mana administri una certa dosi de mentides o mitges veritats, com a manera normal de les pròpies maneres de fer. Però amagar la veritat té uns límits. Darrerament, els governs espanyols han sobrepassat aquests límits, fins a imposar la gran mentida com a forma normal d'actuació. Amb tot, la ciutadania ha estat prou llesta per evidenciar-la. Els populars d'Aznar perden les eleccions quan la bola de l'atemptat d'Atocha i las dos líneas de investigación superen el límit del que pot estar permès; i ningú dubta que les petites mentides compulsives de Rodríguez Zapatero van cremar tota la credibilitat dels socialistes en la darrera etapa del mandat. Tard o d'hora l'engany passa factura i qui la fa la paga, per sort.

Mai no hauríem pensat que en el curt espai de mig any el govern de Rajoy hagués pogut acumular tanta falsedat, des de la grisor d'unes formes de govern que han convertit la mentida en moneda habitual. Sóc dels que reconeixen que les retallades eren necessàries i que s'havia de posar ordre a tanta disbauxa, però mai no hauria pensat que es faria tan malament, amb tan poca capacitat de reconèixer els errors i amb un esperit representat en el que se jodan que expressava a viva veu i en seu parlamentària una diputada. Fins la mentida ha estat mal administrada, i és sorprenent que anunciar que es farà el contrari del que s'havia dit mereixi l'aplaudiment –i no el silenci vergonyant– dels populars del Congrés.

Quan un mandatari s'equivoca ha d'assumir les conseqüències i demanar perdó i posar el càrrec a disposició. Si era cantat que l'IVA s'acabaria augmentant, no es podia anar dient que no s'apujaria i que es prendrien altres mesures per no fer-ho. Encara, quan el mateix Mariano Rajoy es va comprometre davant un nen sevillà, en un míting multitudinari, que no li apujaria el preu de las chuches, té mala peça al teler per merèixer, ara, cap tipus de confiança. Rajoy ha mentit i hauria d'assumir les conseqüències.

La meva néta, que és força llesta, ja m'ha fet saber que a partir de la setmana vinent hi haurà un augment en l'impost revolucionari que pago cada setmana per adquirir les seves gominoles. “És cosa de Rajoy”, m'ha dit. Segur, tots els nens i totes les nenes de l'Estat esperen una explicació creïble al perquè foren utilitzats per predicar l'engany.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.