Opinió

Apunts

Medieval

Em truca un molt bon amic meu i m'exposa la seva teoria sobre el moment actual: el govern espanyol s'està comportant com els antics, o no tan antics, senyors feudals. Ells estan obsessionats amb arreglar els seus problemes i per això volen cobrar, costi el que costi, el seu delme. Tant els és si el seu poble les passa magres per arribar a final de mes. Ells, senyors feudals, volen la seva renda, i prou. I dins d'aquesta categoria del poble hi és tothom: empresaris, treballadors, aturats, funcionaris, pensionistes i qualsevol altra categoria que se'ls acudeixi a vostès.

De manera que quan el senyor Mas-Colell diu que Hisenda està tractant els representants de les finances de les autonomies com a súbdits fa un diagnòstic molt més encertat del que sembla a primera vista. No és cap ironia, sinó una descripció exacta.

El problema d'anar collant la gent de tota categoria sense parar-se a pensar a si poden pagar o no, o a si necessiten els diners per viure o per tirar endavant la seva empresa, és que el malestar augmenta i, a sobre, els senyors feudals no obtenen el delme que reclamen. I llavors s'emprenyen: acusen els súbdits de fer trampes, d'amagar les seves immenses riqueses i no declarar l'IVA, i els envia la guàrdia perquè ningú no oblidi qui mana al territori.

Així cauen els grans règims. Així la gent se'n va al darrere del primer que promet posar fi al feudalisme. Així, per no trepitjar els carrers i per insultar la intel·ligència dels que pateixen, arriben els grans canvis en la història.

No, ells que vagin fent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.