Opinió

Arc voltaic

BCN, en un núvol

Antoni Vives diu que Catalunya ha d'assumir Barcelona i l'àrea metropolitana com l'element definitori per a presentar-se al món. L'alcalde de Barcelona en funcions té un discurs sòlid, és un dels pocs polítics capaços de reivindicar l'eixample i els països catalans alhora. Si el catalanisme hagués sigut més urbanòfil hauria pogut fer afirmacions més ambicioses i inclusives. Barcelona té força per capitalitzar un espai que va moltíssim més enllà del Principat i que transformaria la percepció que els catalans tenim de nosaltres i d'Europa. Jo fa dies que llegeixo el Jornalet, per exemple, un diari digital en occità que s'entén perfectament i que em fa sentir com si hagués ampliat la casa.

És veritat que la sort de Catalunya es juga a Barcelona i que hem de concentrar els esforços. Les ciutats són el laboratori de les civilitzacions i guanyen valor en temps de crisi. Al camp s'hi resisteix, a les ciutats s'hi transformen les consciències i els estils de vida. A Pujol li agradava ensenyar el país amb helicòpter, però quan arribava a l'àrea metropolitana, deia: “Aquesta ja no és la meva Catalunya.” Només si el catalanisme es torna metropolità, podrem passar de la mesquina petitor de la supervivència a la grandesa de la llibertat. Hem de reivindicar l'eixample i hem de convertir Barcelona en el temple d'unes elits que vulguin fer història, que aspirin a donar alguna lliçó al món. Però no podem penjar Barcelona en un núvol.

Si Barcelona encara és important és perquè, a diferència de les seves competidores italianes, va saber liderar un sistema de ciutats. Catalunya ha d'assumir Barcelona com l'element definitori, però Barcelona hauria d'assumir Catalunya com l'element essencial del seu model urbà. Si Barcelona pot oferir algun model al món són les relacions en xarxa i el respecte al territori. Tenir un sistema de ciutats ha permès que els catalans siguem capitalistes sense tornar-nos bèsties. Només si Barcelona es compromet profundament amb Catalunya tindrà un model original per oferir al món, i podrà ser una ciutat global amb un univers propi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.