Opinió

PSC: primàries o congrés?

Bona part de les famílies del PSC creuen que és imprescindible que aquesta tardor es duguin a terme unes primàries obertes per escollir el rostre que ha de representar la família socialista en la disputa per la presidència de la Generalitat.

L'oportunitat i conveniència d'aquest procediment, que el partit ja preveu orgànicament, pot tenir diferents consideracions i adjectivacions, però d'imprescindible no es pot pas dir que ho sigui. Unes primàries obertes solen proporcionar candidats que gaudeixen de popularitat i de simpatia entre la militància i els electors afins, i aquest és un resultat que es pot obtenir igualment utilitzant el mètode de les enquestes, que, a més a més, genera molta menys tensió interna i acaba essent menys desgastador de la imatge pública del partit.

D'altra banda, tampoc la situació política del PSC permet pensar que escollir un presidenciable vist de bon ull per una àmplia massa social li aportarà cap valor afegit diferencial ni li resoldrà per se cap dels reptes que té al davant ni cap dels handicaps que històricament acumula. La formació socialista viu ara en un pronunciat estat considerable de purgatori a totes les institucions a què ha concursat després de patir un seriós retrocés davant del seu principal adversari, i remuntar aquesta situació només li serà possible a través del seu discurs. I discurs vol dir programa: en política no hi ha cap credencial més expressiva que una proposta d'acció clara que pugui esdevenir la carta de navegar que els ciutadans busquen perquè el país i les seves vides vagin a bon port. I és ben clara que, ara mateix, són marques clares d'aquesta singladura la relació amb l'Estat, la regeneració de l'economia productiva i les polítiques socials.

El programa està directament relacionat amb l'esperit de la majoria que forma el cos executiu del partit, i aquest l'escull la militància en els procediments congressuals. Si al cap de vuit mesos i escaig del darrer congrés, que va escollir Pere Navarro com a primer secretari, hi ha sectors del PSC que veuen en aquestes primàries l'oportunitat de presentar un líder electoral que corregeixi en aquests aspectes i en d'altres la trajectòria programàtica de l'actual executiva, el que el partit dels socialistes necessita no són unes primàries, sinó un nou congrés.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.