Opinió

LA COLUMNA

L'home del ganxo

Vaig pensar que era el marit de Na Maria Enganxa

Es diu que el papu, l'home del sac, el dimoni, lo saginero o les bruixes són invents dels adults per terroritzar les criatures. No és ben bé així. Si tots els pobles tenen aquests éssers imaginaris, és perquè són molt útils. S'entén més bé amb un parell d'exemples. A les Illes és popularíssima Na Maria Enganxa, que viu al fons de pous i cisternes i que, amb l'ajuda d'un ganxo, s'endú cap a dins els nens que gosen mirar pel broc del pou. En una vall pirinenca del Ripollès, la del Freser, el Jan del Gel glaça amb la mirada i s'emporta les víctimes. Això evita que els nens surtin de casa els dies de fred intens. Perquè els espantacriatures serveixen en primer lloc per protegir els més petits de la pròpia inconsciència.

No comento aquí la bombolla hiperprotectora de la nostra canalla (he vist a ple estiu un cotxet de criatura amb paravents, ombrel·la i tela mosquitera, com si en lloc d'un infant els pares passegessin una flor d'estufa). M'interessa més fer veure que els espantacriatures són tan eficaços, que esdevenen amenaces abusives i gratuïtes. Des del bressol fem unes coses i deixem de fer-ne unes altres per por, i de mica en mica els éssers fantàstics es converteixen en espantaadults reals. Aquí només en reporto un.

He vist un home rabassut i malcarat amb una mena de bastó de ferro acabat amb un ganxo. He deduït que es guanyava la vida destruint els cartells que la gent penja al carrer per anunciar que es ven o es lloga una plaça d'aparcament. Deu cobrar d'alguna empresa o d'algú que no vol competència, però em va sorprendre l'enèrgica velocitat de les seves accions i sobretot la mala jeia que destil·lava. Jo no m'hi hauria pas enfrontat sense el primo de Zumosol al costat. Vaig pensar que era el marit de Na Maria Enganxa. La diferència és que un pinxo amb un ganxo no té cap funció protectora, sinó que imposa la llei més antiga, la del més fort, la del més agressiu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.