Opinió

tant. tanttantxtant

x

Entrecanales i companyia

Informava recentment La Vanguardia que el Sr. José Manuel Entrecanales, president de l'Instituto de la Empresa Familiar (IEF) hauria proposat un pronunciament amb referències a la unitat d'Espanya i a les greus conseqüències econòmiques i socials de posar-la en qüestió pel gir sobiranista català. També el Sr. Francisco Javier Campo (AECOC) ha expressat la seva preocupació per la possible ruptura del mercat únic espanyol. Igual que a la Conferència Episcopal Española o el Consejo de la Competividad, per exemple, el gir sobiranista no els cap al cap.

Però de tots ells encara no he sentit ningú que concreti ben bé per quins motius, més enllà dels emocionals. Aniria bé que ho fessin, perquè amb declaracions genèriques s'alineen amb els nombrosos polítics (i algun empresari) que es guien per la passió i, de retruc, cauen en l'estirabot, l'amenaça i la por. En un procés democràtic, pacífic i amb una gran base social com el que s'ha engegat a Catalunya, els empresaris no haurien de caure en el parany de fer política directa. El seu rol en el procés, i això val també per als empresaris catalans, s'hauria de limitar a fer dues coses: 1) defensar els interessos de l'empresa i 2) deixar a casa els sentiments. Amb tots els respectes, als Alierta (Telefònica), Entrecanales (Acciona i IEF), Rosell (CEOE), Francisco Javier Campo (Dominos's Pizza, Burger King a Espanya i AECOC) i altres, els farem cas el dia que demostrin en quins àmbits i per què creuen que la independència de Catalunya seria dolenta per a les seves empreses i als seus associats.

Anirà bé que tinguessin en compte que la proposta catalana és de perfil europeu, un marc en què siguis o no siguis membre de la UE, les fronteres no tenen valor, ni per les mercaderies, ni pel capital, ni per les persones, inclosa la nova Espanya. I també, que tinguessin en compte que pertànyer a l'Estat espanyol no només perjudica la riquesa i el benestar dels catalans sinó també el creixement empresarial espanyol. Si s'hi posen d'esquena, el lògic fóra que deixessin el mercat català. Doncs no: Acciona està a punt de quedar-se ATLL per subministrar aigua a la zona metropolitana de Barcelona... per 75 anys. Estem pel negoci o per la política?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.