Opinió

Decisions simbòliques

Amancio Ortega, fundador i propietari d'Inditex, ha guanyat i guanya molts diners. Molts i molts diners. És multimilionari. Les xifres del que guanya diuen que és una de les primeres grans fortunes del món.

Aquest senyor (entenguin que no dic això com si fos o hagués de ser res excepcional) paga els seus impostos (més d'un 50 per cent del que guanya) religiosament, sense buscar, que sapiguem, cap paradís fiscal que el deslliuri de les seves obligacions, ni societats fraudulentes per evadir impostos. No. Aquest senyor porta una vida discreta. No surt, de manera banal, als mitjans ni, encara menys, fa ostentació de tot el que té. No recordo haver vist, en cap revista “del cor”, cap de les seves cases (que les deu tenir i deuen ser espectaculars), fotografiades, ni tampoc ell i la seva família “disfressats” fent un posat a la sala d'estar d'una d'aquestes “mansions” amb fictícia naturalitat. Aquest senyor, que treballa, s'enriqueix, crea riquesa i reinverteix allò que guanya no només a fer més riquesa, ha creat un imperi en el món de la moda i llocs de treball en un munt de països de tot el món. Aquest senyor que, a hores d'ara sembla ser, no se li coneix cap fet susceptible de ser delictiu, ha donat, aquesta darrera setmana mitjançant la seva fundació, 20 milions d'euros a Caritas.

Aquest gest de generositat té una transcendència simbòlica important i és un exemple d'una manera de fer i de pensar. Ortega no ha destinat aquest munt de diners a comprar un equip de futbol, ni a reservar un passatge per viatjar a la lluna amb aquests vols comercials dels quals s'està començant a fer publicitat, ni tampoc a adquirir una illa al Carib per a les seves vacances privades familiars. Excentricitats, totes, de nou-ric (milionari, millor dit) malgastador. No. Aquest senyor ha fet la donació més gran que mai s'havia fet per una entitat privada a una ONG en el nostre Estat.

Els gestos de les persones i de les institucions sempre tenen significat, i aquest és un gest, val la pena repetir-ho, ple de simbolisme. Voler contribuir amb aquesta donació al treball que fa una entitat que treballa, des dels seus inicis, per millorar les condicions de vida dels més necessitats, és un gest honorable que diu molt de qui el fa.

I ara, senyors meus, que de persones necessitades n'hi ha moltes i moltes i que de persones honorables potser no tantes, dir-ho en veu alta és fer, merescuda, justícia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.