Opinió

La fragilitat de la fortalesa

Nosaltres, que ens sentim, en general, membres d'una societat desenvolupada i ens veiem forts i capaços d'afrontar reptes professionals i personals d'una manera més segura que els nostres avantpassats, som, en realitat, molt fràgils.

Ara que l'home ja té superat anar a la Lluna, que els viatges turístics espacials són una realitat futura immediata, que ja sabem que a Mart hi havia hagut, fa milions d'anys, aigua, i que un austríac, bevedor de Red Bull, ha estat capaç de trencar la barrera del so en caiguda lliure, seguim essent, tremendament, vulnerables.

Ara que sembla que la vacuna contra la sida serà una realitat en breu, que l'estudi del genoma humà ens dóna pistes per resoldre informació precisa sobre les malalties que ens afectaran (deixin-me que els digui que a mi això em fa una por tremenda), que el càncer, en molts casos, es pot convertir en una anècdota en la vida d'una persona, continuem essent molt trencadissos.

Ara que transformem les fruites de temporada en productes de tot l'any, que cultivem transgènics (una altra cosa que fa una mica de basarda), que tenim (o ens pensem que tenim) informació precisa sobre la qualitat i composició de les coses, seguim estant supeditats, i ens fa trontollar la nostra seguretat, qualsevol eventualitat inesperada.

Ara que la informació arriba a tot arreu, que el mòbil ens fa estar localitzables sempre, que no podem mentir sobre la nostra ubicació i que el control plana sobre les nostres vides, hi ha, encara, qüestions que s'escapen a l'ordre civilitzat establert.

Ara que som capaços de predir l'evolució d'un mercat financer (ja em diran si hi ha res més intangible), que els països pacten sobre estratègies polítiques, socials i econòmiques que afecten la globalitat del món, encara ara, quan la natura actua sense control, ho arrasa tot.

Aquesta passada setmana l'huracà Sandy va aturar la vida de la ciutat de Nova York i va destruir tot allò que se li va posar al davant. Es varen suspendre les classes, es va tancar el metro i aeroports, el servei d'autobusos va deixar de funcionar, milers de persones es varen quedar sense llum i moltes també, sense casa. La capital del món, la ciutat emblema de la modernitat i la tecnologia del país representatiu de la Fortalesa, va veure trontollar la vida dels seus habitants. Tota la nostra saviesa, el nostre poder i els nostres recursos no ens eximeixen de ser, encara ara i per sempre, tremendament fràgils davant d'allò que no podem controlar: la naturalesa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.