Opinió

El plaer de l'erotisme literari

Una de les converses recurrents que compartim quan estem de vacances a l'estiu, és aquella en què, aprofitant que els dies són més llargs, tranquils i saborosos, posem en comú amb amics i família les lectures que fem. En aquest interès per compartir impressions literàries o bé citem els clàssics que sempre cal rellegir, o ens fem ressò de les darreres novetats editorials i expliquem les excel·lències de l'última novel·la que algun dels nostres autors preferits ha tret al mercat.

Altres estius el ménage de llibres que comentàvem era suficientment plural i dispers ( més enllà d'algun best-seller molt comercial) com per tenir la sensació que, llegissis el que llegissis, la teva opció d'evasió literària no tenia res a envejar a la que havia pres algú altre.

Però aquest darrer estiu s'ha produït un fenomen curiós. Totes les senyores, o gairebé totes, amb les que he compartit tertúlia, sopars, platja i gintònics m'explicaven el seu delit i afició per la lectura de les relacions amoroses i sexuals entre Christian Grey i Anastasia Steele. Argumentaven que aquesta trilogia de literatura eròtica de l'anglesa E.L James enganxava, i que el joc de seducció i dependència física i emocional dels protagonistes excitava d'allò més, i volien, en cada plana, saber més sobre l'evolució d'aquell aprenentatge.

Davant aquesta expectativa de plaer carnal i tenint en compte que sempre m'ha interessat la literatura eròtica i que el joc sensual, i fins i tot pornogràfic, no m'escandalitza en absolut, m'he llegit Cinquanta ombres de Grey. I la veritat és que el llibre passa bé. És de fàcil lectura i entreté, però, segons la meva humil opinió, li manca màgia i substància. Per més estupendu i aparentment transgressor en la concreció de les arts amatòries, al protagonista li sobren fuets, gemecs fàcils i humitats poc reals i, per contra, li manca l'aureola que ha de tenir el plaer del text i d'una historia per subjugar-te i transportar-te.

Si em permeten, ara que s'apropa el Nadal, moment de recolliment familiar i sobretaules llargues i frondoses, a aquelles iniciades (i aquells iniciats) a qui els ha fet pillo la literatura eròtica i que vulguin veritables i colpidores experiències sexuals, una recomanació: que es regalin qualsevol Henry Miller. Que comencin per Sexus, Plexus o Nexus i acabin, només els més valents, amb Opus pistorum. Quan els hagin llegit sabran, realment, que és que et tremolin, quasi sense moure't, les cames i el cervell.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.