Opinió

La culpabilitat dels innocents

El goteig de notícies fa difícil precisar el grau de culpabilitats o innocències de l'operació Mercuri, en la qual, a més dels inculpats, només s'ha pronunciat clarament en Pere Navarro en la defensa de l'honorabilitat dels companys de militància. De fet, molt diferent de les reiterades paraules que la senyora Carmen Chacón dedicà a Artur Mas quan el seu nom sortí a la portada de El Mundo en plena campanya electoral i en les que l'egrègia dama del socialisme espanyolista no dubtà en absolut de la culpabilitat del líder convergent. És la misèria dels curts de mires, que reparteixen culpabilitats i innocències segons les relacions de companyonia, important-los-hi ben poc fer passar bou per bèstia grossa.

Doncs, mentre no s'esbrossin els camins del Mercuri caldrà considerar la presumpció d'innocència, sobretot en un Ajuntament amarat de tradició democràtica i anticorrupció, gràcies a anys i panys de govern del malaguanyat alcalde Toni Farrés. Però, fa mal als ulls un consistori on la trama de relacions familiars sigui tant intensa com en el cas sabadellenc, amb un alcalde que potser ha oblidat aquella màxima de la honorabilitat de la dona del Cèsar. Tot és complex, però Manuel Bustos és innocent mentre no surti del jutjat emmanillat o els responsables de la justícia emetin sentència condemnatòria.

I, pel que sembla, col·locar amics i coneguts no és motiu de condemna, quan és una practica força habitual, encara que honorables senyors ho exigeixin i la seva veu quedi gravada per les escoltes telefòniques. Quant a comissions, tot són presumpcions...

D'altra banda, tots són innocents mentre no hi hagi fermes sentencies condemnatòries. Fins i tots, els que s'han autoproclamat culpables, no ho són mentre el jutge no els dóna la raó. Pregunteu-ho a Millet i Montull, que gaudeixen d'una jubilació daurada mentre ningú no els diu oficialment que foren uns espoliadors del Palau. O, si voleu, parlem de l'enrenou del cas Pretòria i de com n'és de feliç el senyor Bertomeu Muñoz jugant al golf, lluny dels enrenous dels jutjats. Tots són ben innocents i ho seran durant temps, si no és que algú es posi a treballar, tot pensant que és necessari separar el gra de la palla si és que es vol enfortir la democràcia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.