Opinió

la columna

Vèncer o morir

Si el catalanisme polític vol superar o com a mínim vol resistir l'ofensiva de l'Estat, l'únic objectiu del president Mas i de l'Oriol Junqueras ha de ser l'organització i la convocatòria d'un referèndum d'autodeterminació. Els pressupostos i el reconeixement internacional són secundaris davant la necessitat de clarificar la situació política del país com més aviat millor. La possibilitat que l'Estat tanqui l'aixeta i no permeti a la Generalitat pagar les nòmines cal tenir-la en compte, però sense deixar de pensar en l'impacte que una mesura d'aquesta mena tindria en la imatge d'Espanya, i en com es pot aprofitar. La millor manera d'evitar que l'Estat enverini la vida del país és agafar el toro per les banyes. Plantejar un referèndum no és cap mesura suïcida. És l'única mesura guanyadora, i l'única manera de defensar els diversos fronts que l'Estat està obrint contra el país: el de les caixes, el de la llengua, el del prestigi internacional i el de la divisió social per raó d'origen, de llengua o de butxaca.

Fa anys que s'utilitza la càrrega suïcida de la brigada Pomorska contra els tancs nazis –una càrrega que no va existir mai– per espantar els polítics catalanistes. Curiosament no es parla mai d'una altra càrrega, aquesta real, que la cavalleria polonesa va dur a terme en el setge de Viena de 1683, contra l'exèrcit turc. En aquella ocasió, la capital de l'Imperi Austríac semblava condemnada a caure davant l'immens i paquidèrmic exèrcit de la mitja lluna, constituït per més de 150.000 homes. Els defensors donaven per perduda la ciutat, quan 14.000 hússars liderats pel rei de Polònia van trencar les files turques i van capgirar totalment la situació. Veient com actua l'Estat, em sembla que la situació s'assembla molt a aquest episodi, o aquell combat entre Foreman i Muhamed Alí, titulat The Rumble in the jungle. Alí es va passar el combat encaixant estoicament bufetades a les cordes, i al final Foreman es va esfondrar i al mític Alí encara va sobrar-li un cop de puny. Potser no n'hi haurà prou amb un referèndum. Però guanyarà qui tingui més ànima, més ganes de viure, més fe en la democràcia i en el futur del seu país.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.