Opinió

La mà oberta, el puny tancat

Del munt de sorpreses que, ben segur, ens esperen en aquesta desena legislatura, la primera, molt agradable, ha estat l'estrena de la CUP en la sessió d'investidura. Talment, aconseguiren una escenografia perfecta acompanyada d'un discurs molt encertat i sense cap renúncia al que són i signifiquen, en un moment que molts ulls estaven pendents del seu bateig de foc.

David Fernàndez aprofità els minuts del debut parlamentari per sintetitzar un programa molt atractiu des de l'esquerra, amb “mà oberta per l'autodeterminació i puny tancat contra les retallades”, en un discurs que ve de lluny –féu una estimable referència a l'històric PSUC– i que va molt més lluny, reivindicant tot allò que calia per definir quina és la política d'esquerres que necessita el país, des d'un progressisme creatiu i desacomplexat. A més, trenà una seqüència perfecta, des d'un inici referenciat en el Tercer Món i la necessària solidaritat internacionalista fins a la pròpia realitat dels Països Catalans –atenció a aquesta reivindicació territorial!–, per acabar denunciant els representants de l'espanyolisme cavernícola i fent una crida a la dignitat política.

El jove David Fernàndez parlà clar i se li va entendre tot, però fins i tot els gestos del tercet complementaren la saviesa del bon fer: vestimenta vindicativa, puny en alt quan calia, correcte felicitació al guanyador, educació amb els gestos, to dur però suau, respecte institucional..., tot en una posada en escena que reclamà l'atenció de propis i estranys.

En la darrera part d'una lectura tan positiva, la intenció no declarada que les CUP són aquí per quedar-se, per fer forat en l'electorat i per disputar, amb un aire nou i estimulant, l'espai de l'esquerra del país. És important que el Parlament es complementi amb aquest perfil “municipalista, assembleari, anticapitalista i independentista”, com ell mateix es defineix, a la manera que això significa un millor apropament a la Catalunya real. A part d'això, la seva presència parlamentària pot esperonar l'esquerra (Iniciativa) i el centreesquerra (Esquerra i Partit Socialista) a cercar una més nítida definició dels seus projectes socials. Per bé del país, cal desitjar a la gent de la CUP una bona ruta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.