Opinió

LA COLUMNA

Les banyeres dels hotels

Calen les banyeres, als hotels?

A molts hotels et trobes una nota que et diu que et poden canviar les tovalloles sempre que ho demanis, però que sàpigues que amb cada bugada es gasta una aigua i una electricitat que, si tothom fa el mateix, representa un malbaratament dels recursos naturals i dels energètics. T'ho diuen d'una manera que et fa sentir culpable de posar el planeta en perill cada vegada que fas rentar una tovallola. No hi tindria res a dir si no fos que a la majoria d'hotels tenen unes banyeres grans, completes, que consumeixen hectolitres i més hectolitres d'aigua alegrement.

Calen les banyeres, als hotels? Perd categoria i confort un establiment que, en lloc de banyera, té un plat de dutxa? La generositat hídrica és incomprensible en zones en què l'aigua és un bé escàs, però es veu que una estranya llei universal estableix que al turista se li han d'oferir sempre habitacions amb banyera. Que estiguis a punt de trencar-te la crisma cada vegada que entres i surts de la banyera, que la vora sigui excessivament alta, que no hi hagi nanses on agafar-te, que rellisquis o que els comandaments que regulen el raig de l'aigua per dalt o per baix siguin endimoniats, tot això no compta. L'important és que hi hagi banyera.

El mateix es pot dir de les cases. En una construcció nova, que se suposa que compleix tots els requisits d'eficiència energètica, cal que hi hagi una banyera a cada habitatge? Suposo que el rebut de l'aigua penalitza el malbaratament d'aigua dels particulars i els dissuadeix de banyar-se cada dia, però als hotels no és gaire freqüent que cobrin un cànon suplementari per usar la banyera en lloc de dutxar-se. Al revés, la tendència és anar instal·lant hidromassatge a tot drap perquè vagis gastant aigua, consumint llum i abocant residus sabonosos sense aturador. Això sí, si fas rentar una tovallola quan no toca, un cartell t'adverteix que peques greument contra la mare naturalesa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.