Opinió

Ca montes

Tenim un món molt complicat

Ja entenc que cremar un déu no és cremar un escriptor

Les falles han estat sacsejades aquest any per un incident esdevingut a la comissió Ceramista Ros. L'artista Sergi Fandos havia creat un monument inspirat per l'Índia, que coronava una figura de l'elefant que representa el déu Ganesha. Diverses entitats hindús de la ciutat es van sentir ofeses per la perspectiva que el seu déu fos cremat i van protestar. Lògicament, la falla va entendre la petició i en un gest únic i inusual va accedir i va rebre permís per desmuntar la figura de l'elefant que coronava la falla i evitar així que fos cremada.

Malgrat això, i mentre es desmuntava la figura, un ciutadà d'origen indi es va ruixar amb benzina i va intentar calar-se foc enmig de la sorpresa de la gent. Per sort els mateixos fallers ho van poder impedir, però l'incident mostra ben a les clares les complicacions que la globalització aporta.

Fa molts anys, quan va aparèixer el llibre de Joan Fuster El País Valenciano, un sector de les falles, indignat amb el que s'hi explicava, va reaccionar cremant l'efígie de l'escriptor de Sueca. I Fuster va reaccionar encantat. Ho va considerar un honor, com ho consideraria jo mateix si mai algú cremara un ninot representant-me. Hi ha un codi històric, sociològic i cultural que fa que s'entenga això i s'accepte. Però com hem de reaccionar quan xoquen codis allunyats?

Ja ho entenc que cremar un déu no és cremar un escriptor. Estic d'acord. Però pel que es veu la reacció respectuosa i comprensiva de la comissió no va ser suficient –ni per als uns ni per als altres, que val a dir que també hi havia gent que protestava i exigia que el ninot fos cremat–. I això resulta preocupant, perquè els errors es resolen dialogant. Tu pots equivocar-te quan el món és tan complicat com s'ha tornat el nostre, però si reacciones i esmenes l'equivocació la meua opinió és que això hauria de ser valorat i té importància. Tanmateix...

Per sort, de tota manera, el suïcidi no es va consumar perquè aleshores sí que tindríem un problema gros, amb repercussions de tot tipus, per més que fóra nascut d'una anècdota que evidentment no tenia cap mala intenció.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.