Opinió

Una plataforma necessària

Tinc bons amics a la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH). Són gent de llarga trajectòria, alguns excompanys de militància política, amb un historial de lluita compromesa i avui crítics amb determinats funcionaments dels partits polítics, tot i que més d'un encara cotitza al partit de tota la vida. Amb tot, admirables activistes que no perden la capacitat de mobilització.

Cal dir que la gent de la PAH fa bona feina i esdevé referent de cap on ha d'anar l'activisme de la ciutadania, potser com a complement de determinades actuacions polítiques o com a ferm crit d'alerta davant la insensibilitat dels nostres governants. Els moviments complementaris i/o alternatius tenen molt camp per córrer i la plataforma es veu forta per intentar canviar el sistema de garanties dels hipotecats, i més quan el Tribunal de Justícia Europeu els ha donat la raó dient que cal canviar l'actual llei hipotecària perquè és una legislació injusta. I, tot i ser una plataforma plural i de gestió col·lectiva, han trobat en la persona d'Ada Colau un referent clar i concís del seu missatge.

És la campanya de l'escrache la que introdueix un nou element de debat en l'actitud de la PAH. Escrache és un terme sud-americà que explica la protesta feta davant del domicili d'una persona implicada en un cas contrari als manifestants, en aquest cas concret l'actitud dels parlamentaris populars contra la possible nova llei hipotecària. Els nervis d'alguns diputats són evidents i acusen la plataforma de pràctiques poc democràtiques. Però, a més, és el crit de la impotència, el recurs de qui es troba desnonat de casa seva per la força de la llei i la policia, sense donar espai a la raó i a la justícia. Tot és legal i, a la vegada, tot és injust. Aleshores, es tracta de desacreditar la força de la raó amb raonaments que fins arriben a intentar desacreditar la lideresa o “grups de dubtosa finalitat” lligant-los amb el terrorisme més barroer, tal com ha fet la delegada del govern central a Madrid, una delegació que encara ningú no ha explicat per a què serveix.

La PAH va per bon camí i sap que només la seva capacitat de comunicació i mobilització serà efectiva en la denuncia i consolidació democràtica. Segur, una feina necessària.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.