Opinió

LA GALERIA

Esprius de Farners (2)

Amb la bandera es pot amagar la cartera, però també dissimular la mandra mental

Ara que ja ens hem dit que la ginesta floreix, que arreu als camps hi ha vermell de roselles i que ens mantindrem fidels per sempre més al servei d'aquest poble, potser que d'Espriu en recordem alguna cosa més, no troben? Per exemple, aquella jeremiada del conte El país moribund: “...s'ha perdut la cadència de la meva llengua imperial. Ara la parlen a crits, sense acabar els períodes, afermada amb renecs i blasfèmies i una gesticulació xarona i brutal, amb reminiscències d'homínid [...]. Aliens a una tradició de profunda cultura i de finesa, els meus fills no s'interessen per l'esperit...”

Doncs això és el que els volia dir: que no anàvem bé i potser anem pitjor ara. Fa uns dies, un escriptor gironí em va enviar una amable carta en què es queixava de la barroeria i incultura que recorre Catalunya. “[...] Crec que aquest mal és específicament català i té a veure amb un vallfogonisme subjacent: una forma d'autoodi cultural que, tanmateix, el nacionalisme català no reconeix, ans al contrari: estimula [...]. Es parla un català d'estar per casa, ple de renecs, pobríssim, fins i tot entre persones universitàries.” La carta qualifica la nostra cultura de “desfibrada” i acaba en un to lúcidament elegíac: “Ens queda només el rampell identitari...” No hi puc estar més d'acord. Amb la bandera es pot amagar la cartera, però també dissimular la mandra mental, la desídia, el menyspreu a tot el que soni a erudició, urbanitat i finesa. Remeis? Doncs mira, ara que ho dius, fa més d'un segle, a Santa Coloma va néixer un català singular que potser ja va sent hora que tingui un carrer al seu nom: Ricard Aragó, el fundador de la Lliga del Bon Mot, aquell mossèn que va omplir el país amb cartells de “No renegueu” i que va escriure esplèndids tractats sobre la paraula. Segur que arribats a aquest punt algun progressista d'estelada i consigna (anticlerical, només faltaria!) ja comença a riure per sota el nas... Bé, doncs que sàpiga que Mn. Ricard Aragó (Ivon l'Escop), entre altres mèrits intel·lectuals, va ser el primer divulgador a Catalunya del famosíssim
Cours de linguistique générale del suís Ferdinand de Saussure, que va revolucionar la gramàtica. Ja sol passar: mentre uns baladregen la seva fidelitat al poble, uns altres, també per fidelitat, callen, llegeixen, estudien i ens salven els mots.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.