Opinió

de set en set

‘Full monty'

Gent com ara Reagan i Thatcher donen nom als portaavions i guanyen les guerres

El temps endolceix tots els mals records; per això aquests dies ens hem hagut d'empassar tants panegírics de Thatcher. Un portaavions du el nom de Ronald Reagan –el seu coetani, no només temporal, també ideològic–, però ella va anar més enllà: va guanyar una guerra. Per a les persones que donen importància a aquesta mena de coses, no deu existir cap fita igualable, res comparable a sotmetre l'exèrcit contrari amb els pebrots que els manquen als generals enemics. Els cronistes més afins han escrit que ella els tenia ben posats i que, gràcies a la seva determinació, es va aturar el comunisme. La primera afirmació potser sigui certa, la segona es basa en una imprecisió històrica: va ser Mikhaïl Gorbatxov qui va posar el fre de mà al comunisme, amb la complicitat d'un Reagan que va tenir prou cintura per endevinar que l'epíleg dels anys vuitanta s'escriuria amb un acord de desarmament nuclear i un premi Nobel de la Pau.

Mentrestant, Thatcher tenia altres prioritats que s'han d'anar a buscar al fons de les mines de carbó reconvertides o en les llargues cues d'aturats que, per combatre l'avorriment i la depressió, acabaven protagonitzant un full monty. Ningú pot ser expulsat del seu passat ni de les seves frases i Thatcher és autora d'aquella que diu que la societat no existeix, que només existeixen els individus. Ultraconservadurisme al servei dels que sempre han pensat que donar un cop de mà als altres és perdre temps i diners. Aquesta és l'autèntica herència de Thatcher i d'altres com ella, que van edificar els fonaments del miratge que ara trontolla: tots som a un pas d'un full monty, empobrits i en pilotes davant els especuladors de ferro.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.