Opinió

La COLUMNA

La història

Aquesta és una ciència que es deixa malmetre. Però més que ningú els mestres d'inventar-se-la a les seves són els castellans. Ja em direu què representa per a nosaltres i la nostra reconquesta un paio d'Astúries, don Pelayo, que van fer famós per haver apedregat moros. Dona Isabel era una bleda assolellada prou cruel per fer un carnatge entre els nobles gallecs, mentre el femeller Fernando pagava el viatge de Colom i feia una teranyina política, que inspirà El príncep de Maquiavel. Diguem la darrera. No ens van deixar anar a Amèrica “por ser extranjeros” i no volen saber-ho.

A casa també en tenim una per dir, els heroics almogàvers han quedat a Grècia perquè les mares encara avui amenacin el nano que els fa una rebequeria dient-los que vindran els catalans, però no hi havia més remei, havíem de caure a la caricatura amb l'Errol Flynn amb un bigotet que mai no hauria dut mestre Guillem de Berguedà i l'Olivia de Havilland, feta una flasca que hauria avergonyit Na Elionor d'Aquitània. I així vam arribar a la novel·la històrica. Ningú del meu temps es creia que el Quo Vadis fos història real, ningú dels qui llegissin Walter Scott s'empassava Ivanhoe fent-lo real. Era entès que ho feien per divertir-nos.

A casa nostra els historiadors dels dies de la República foren una gent que mai no va enganyar-nos i no ens amagaven les pròpies misèries, però ves que ens ha sortit un gènere literari que ens dóna més pa que formatge i ens ho empassem tot, vull dir la novel·la històrica. Per sort ens ha sortit un home que seriosament ens parla de l'11 de setembre, no el puc llegir perquè no m'hi veig, però en sé les dites. Només li retrauria que es descuida la guerra a tot Catalunya i es queda a Barcelona, però moltes gràcies, senyor, n'ha dit una que penso des de molt jove i ningú m'ha escoltat. En Rafel de Casanova era un mitja cerilla, va aflacar només ferit del peu, es va amagar a Sant Boi, va casar-se amb una dona de quartos i va acabar llepant el Borbó.

Quina llàstima que em fan els qui en tal dia com aquell li omplen el monument de flors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.